11 października w Zespole Szkół nr 2 w Ostrzeszowie im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej odbył się Dzień Pyra. Inicjatywę tę wsparła Wielkopolska Izba Rolnicza, OSM w Kole oraz Restauracja Pawła Powroźnika "P jak Pysznie".
W siedzibie głównej szkoły miało miejsce oficjalne zawarcie porozumienia o współpracy w zakresie realizowanej działalności, pomiędzy Wielkopolską Izbą Rolniczą, a Zespołem Szkół nr 2 w Ostrzeszowie im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej. WIR reprezentował Prezes Piotr Walkowski, natomiast umowę w imieniu szkoły zawarł Dyrektor Ziemisław Szmaj.
Od godz. 8 w budynku głównym ZS nr 2 na ulicy Krańcowej odbywały się wykłady na temat organizacji produkcji nasiennej, nawadniania, nawożenia i uprawy ziemniaków. Prelegentami byli przedstawiciele Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, przedstawiciele firmy Yara oraz redaktorzy gazety Agroprofil. Natomiast o historii ziemniaka prezentacje przedstawili uczniowie ZS nr 2: Tomek Olejnik i Przemek Ptak. Po części wykładowej młodzież zmierzała się w konkursie wiedzy o ziemniaku i konkursie gwary wielkopolskiej.
Również od rana w budynkach szkoły przy ul. Zamkowej odbywały się prelekcje o Pyrze. Dzień Pyra był także okazją do odkrycia kulinarnych talentów uczniów, którzy wzięli udział w konkursie kulinarnym „Potrawy z 1kg ziemniaków”. Pomysłowość młodzieży w tworzeniu smacznych potraw z pyr przerosła oczekiwania kapituły konkursowej. Wśród jej członków znalazł się także Prezes WIR Piotr Walkowski. Do rywalizacji stanęło 15 dań, a wśród nich zapiekanki, pierogi , baby, gołąbki, paluszki, chipsy, kluski, sałatki, krokiety, kotleciki i wiele innych. Wyniki prezentowały się następująco:
Miejsce I - Mikołajczyk Jakub kl. 1RZ;
Miejsce II - Szczypkowski Kacper kl. 1GRZ;
Miejsce III - Janiak Sara kl. 4RZS;
Wyróżnienie - Domagała Martyna kl. 1GR oraz Cegiełka Katarzyna i Woźniak Kinga kl. 2RZ.
Na placu szkolnym przy ul. Zamkowej odbyła się degustacja potraw z wielkopolskich pyr dla blisko 1000 osób. Uczniowie serwowali m.in. zupę ziemniaczaną z boczkiem, placki ziemniaczane z sosem czosnkowym oraz parowane pyry z gzikiem. Po kulinarnej części tego wydarzenia można było spróbować swoich sił w konkursach sprawnościowych takich jak rzut pyrkiem, bieg z pyrem oraz przygotowanie najciekawszych pieczątek z pyr.
Wydarzenie takie jak Dzień Pyra była nie tylko atrakcją dla mieszkańców gminy Ostrzeszów i uczniów Zespołu Szkół nr 2. Dzięki tej imprezie wiele osób mogło się przekonać, że ziemniaki zawierają cenne składniki odżywcze i że warto przygotowywać z nich pyszne dania. Informację o tym, dlaczego powinniśmy docenić pyrę można pobrać [ tutaj ].
Maria Deresińska
Źródło Wielkopolska Izba Rolnicza http://www.wir.org.pl/