INFORMACJA NA TEMAT DOPŁAT DO PRYWATNEGO PRZECHOWYWANIA WIEPRZOWINY
Agencja Rynku Rolnego uprzejmie informuje, że Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r., wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat, zgodnie z którym wnioski o dopłatę będzie można składać od 4 stycznia 2016 r. Mechanizmem objęte będą tusze/półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki oraz tłuszcz podskórny). Okres przechowywania (okres objęty dopłatą) wynosić będzie 90, 120, 150 dni. Stawki dopłat w porównaniu z obowiązującymi w 2015 r. podwyższono o ok.17-20 % (w zależności od asortymentu i okresu przechowywania).
Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat.
UWAGA!!!
Uprzejmie informujemy, że od dnia 20 lipca 2015 r. zmianie uległ adres siedziby centrali Agencji Rynku Rolnego. W związku z powyższym wszelką korespondencję należy kierować na adres:
Agencja Rynku Rolnego
ul. Karolkowa 30
01-207 Warszawa
Dotychczasowe numery telefonów centrali ARR rozpoczynające się od 661 należy zastąpić cyframi 376.
Pozostałe cyfry w poszczególnych numerach nie ulegają zmianie.
Pobierz:
Warunki udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny - obowiązujące w odniesieniu do umów zawartych w 2015 r. (.pdf)
Załącznik nr 1 - Wykaz produktów i stawek dopłat (.pdf)
Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/360 z dnia 5 marca 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat
Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/679 z dnia 29 kwietnia 2015 r. zawieszające składanie wniosków o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny przewidziane w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2015/360
Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/725 z dnia 5 maja 2015 r. ustanawiające ostateczny termin składania wniosków o przyznanie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny na mocy rozporządzenia wykonawczego (UE) 2015/360
Źródło
Agencja Nieruchomości Rolnych
http://www.anr.gov.pl