na dopłaty do prywatnego przechowywania masła
Agencja Rynku Rolnego informuje, że w dniu 23 lutego 2013 r. opublikowane zostało Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 165/2013 ustalające z góry stawkę dopłat do prywatnego przechowywania masła na rok 2013 (Dz. Urz. UE L 51 z 23.2.2013, str. 11).
W mechanizmie dopłat do prywatnego przechowywania masła mogą uczestniczyć Przedsiębiorcy, którzy:
1) mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT;
2) są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR;
3) złożą formularz umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania masła.
Rozpoczęcie przechowywania objętego umową może mieć miejsce w terminie od 1 marca 2013 r. do 15 sierpnia 2013 r.
Dopłaty przyznawane są do masła solonego i niesolonego, wyprodukowanego na terenie UE w autoryzowanym zakładzie produkcyjnym, w okresie 28 dni przed dniem złożenia formularza umowy oraz przechowywanego przez okres od 90 do 210 dni. Okres przechowywania masła objętego umową liczony jest od następnego dnia po dacie złożenia formularza umowy w ARR.
Wycofanie przechowywanego masła z chłodni może nastąpić wyłącznie począwszy od 16 sierpnia 2013 r.
Formularz umowy powinien dotyczyć wyłącznie masła, w całości już wprowadzonego do chłodni, w której będzie przechowywane.
Do wyliczenia kwoty dopłaty stosowane będą następujące stawki:
1) 14,88 EUR na tonę;
2) 0,25 EUR na tonę na dzień – w odniesieniu do okresu przechowywania objętego umową.
Formularze umów na dopłaty do prywatnego przechowywania masła, wraz z wymaganymi dokumentami można składać od 26 lutego 2013 r. w Centrali Agencji Rynku Rolnego, 00 - 400 Warszawa, ul. Nowy Świat 6/12.
Szczegółowe informacje dotyczące przystąpienia do mechanizmu dopłat oraz zasad jego realizacji określają „Warunki udzielania dopłat do prywatnego przechowywania masła”.
Warunki udzielania dopłat do prywatnego przechowywania masła - obowiązujące dla umów zawartych w 2012 r. (.pdf)
- Załącznik nr 1 - Wniosek o autoryzację zakładu produkcyjnego [Pma_P2_f1] (.pdf)
- Załącznik nr 2 - Umowa na dopłaty do prywatnego przechowywania masła [Pma_P3_f1] (.pdf)
- Załącznik nr 3 - Wniosek o zapłatę kwoty należnej z tytułu dopłaty zaliczkowej [Pma_P4_f1] (.pdf)
- Załącznik nr 4 - Zawiadomienie o wycofaniu masła z mechanizmu [Pma_P5_f1] (.pdf)
- Załącznik nr 5 - Wniosek o dopłatę do prywatnego przechowywania masła [Pma_W1] (.pdf)
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 826/2008 z dnia 20 sierpnia 2008 r. ustanawiające wspólne zasady dotyczące przyznawania dopłat do prywatnego przechowywania niektórych produktów rolnych (.pdf)
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 160/2012 z dnia 23 lutego 2012 r. ustalające z góry stawkę dopłat do prywatnego przechowywania masła na rok 2012 (.pdf)
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 165/2013 z dnia 22 lutego 2013 r. ustalające z góry stawkę dopłat do prywatnego przechowywania masła na rok 2013 (.pdf)
Każdy przedsiębiorca zainteresowany mechanizmem dopłat do prywatnego przechowywania masła zobowiązany jest zarejestrować się w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR.
Formularz rejestracyjny należy złożyć w ARR równocześnie- lub przed złożeniem wniosku o autoryzację dla zakładu produkcyjnego.
Zobacz więcej:
- Informacje dotyczące rejestracji przedsiębiorców uczestniczących w mechanizmach administrowanych przez ARR
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/