Najnowszy raport MSC pokazuje wyniki Programu MSC w ciągu ostatnich 15 lat od pierwszej certyfikacji.
Opublikowany dziś Raport MSC niezależnej, międzynarodowej organizacji pozarządowej Marine Stewardship Council (MSC) nie pozostawia wątpliwości - miniony rok był tym, w którym rynek zrównoważonych produktów rybnych i owoców morza stale się rozwijał. Konsumenci mieli również coraz więcej możliwości do nagradzania zrównoważonych praktyk rybackich poprzez zakup produktów rybnych z certyfikatem MSC na opakowaniu.
MSC prowadzi najbardziej rozpoznawalny na świecie program certyfikacji dla dziko żyjących populacji ryb i owoców morza. Program odgrywa niezwykle ważną rolę w rozwiązywaniu problemu przełowienia mórz i oceanów
oraz zapewnieniu zdrowych i pełnych ryb ekosystemów morskich dla nas i przyszłych pokoleń. To ważne – dobrostan jednej na dziesięć osób na świecie zależy od rybołówstwa, podczas gdy ekonomiczna wartość tej gałęzi przemysłu wynosi około 2,9 trylionów USD.
Raport Roczny MSC 2014-15 „15 lat certyfikowanych ryb i owoców morza” pokazuje, że miniony rok był szczególnie udany dla zrównoważonych połowów, również dzięki udziałowi w Programie polskich rybaków oraz producentów.
15 lat po pierwszej certyfikacji homara w Australii, w styczniu 2015 roku Polscy rybacy eksploatujący stado wschodnie dorsza z sukcesem zakończyli proces oceny według Standardu MSC dla dobrze zarządzanego i zrównoważonego rybołówstwa. Tym samym otrzymali niebieski certyfikat MSC, który potwierdza ich wysiłek na rzecz ochrony mórz
i oceanów, a łowisko dorsza bałtyckiego dołączyło do grupy liczącej już 256 certyfikowanych łowisk w 36 krajach światach. Już blisko 8.8 milionów ton ryb i owoców morza poławianych jest przez rybołówstwa z certyfikatem MSC. To prawie 10% światowych połowów. Program obejmuje również 45,9% światowych połowów ryb białych.*
Ostatnie badania konsumenckie przeprowadzone na zlecenie MSC w 2014 roku** również napawają optymizmem. Apetyt konsumentów na zrównoważone ryby i owoce morza rośnie. 9 na 10 Polaków twierdzi, że zrównoważone rybołówstwo jest ważną dla nich kwestią, a zrównoważone połowy ryb są postrzegane w Polsce, jako jedna
z 4. najważniejszych kwestii ekologicznych – po lokalnym pochodzeniu produktów, jajkach od kur z wolnego wybiegu i poszanowaniu praw zwierząt. Aż 55% Polaków uważa również, że sieci handlowe powinny sprzedawać ryby złowione w sposób zrównoważony, a 70% Polaków deklaruje, że w przyszłości będzie sięgać po produkty z logo MSC.
Coraz częściej mają oni z czego wybierać. Na półkach Polskich sklepów znajduje się ponad 300 produktów z niebieskim certyfikatem MSC spośród 17 000 produktów dostępnych w ponad 100 krajach świata. Produkty te produkowane są przez 2 870 firm z aż 77 krajów świata, w tym przez 77 firm z Polski.
Podejmowane na całym świecie odważne inicjatywy firm również odzwierciedlają rosnącą wartość certyfikowanych ryb i owoców morza. Co raz więcej producentów decyduje, że 100% oferowanych produktów będzie pochodzić ze zrównoważonych źródeł. Wśród nich znalazły się firmy działające w Polsce m.in. IKEA oraz FRoSTA.
„Naszym celem jest przeciwdziałanie jednemu z głównych globalnych wyzwań współczesnego świata– mówi Anna Dębicka, szefowa MSC w Polsce. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. UN Food and Agriculture Organization – FAO), 29% światowych stad jest eksploatowanych w sposób przekraczający zrównoważone limity, a kolejnych 61% jest w pełni eksploatowanych. Możliwe jest natomiast poławianie ryb i owoców morza w sposób zrównoważony, czyli taki, który w mniejszym stopniu wpływa na ekosystem, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach oraz sprzyjają innym zwierzętom morskim. ”
*Ryby białe określone tu na podstawie definicji WWF. WWF definiuje ryby białe jako te, które posiadają białe mięso. Generalnie są to ryby denne, które najczęściej przetwarzane są na filety. Definicja ta wyłącza tuńczyka i inne podobne do niego gatunki, takie jak: ryby oleiste, pelagiczne jak makrela, śledzie, sardynki, menhadeny, rekiny, raje i chimery. Definicja WWF nie zawiera ryb hodowlanych.
**Badanie konsumenckie przeprowadzone w 2014 roku przez amr na zlecenie MSC.
Dodatkowe informacje
O MSC
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchach dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.
Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia. www.msc.org/pl
Już ponad 250 grup rybackich z ponad 30 krajów świata posiada certyfikat MSC, a blisko kolejnych 100 przechodzi obecnie proces certyfikacji. Programem objętych jest już 10% światowych połowów. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już ponad 26 000 produktów rybnych oznaczonych niebieskim certyfikatem MSC.
Dowiedz się więcej: