Inspekcja JHARS przypomina, że w myśl rozporządzenia nr 1308/20131[1] przetwory mleczne to produkty uzyskane wyłącznie z mleka, przy założeniu że można dodać substancje konieczne do ich wytworzenia, pod warunkiem że nie stosuje się ich do zastąpienia – w całości lub części – jakichkolwiek naturalnych składników mleka. Do przetworów mlecznych nie wolno dodawać tłuszczów obcych, tj. tłuszczów roślinnych ani niemlecznych tłuszczów zwierzęcych. Ponadto ww. rozporządzenie zastrzega wyłącznie dla przetworów mlecznych m.in. następujące nazwy: śmietanka, masło, ser, jogurt, kefir, maślanka.
Na tej podstawie produkty w sprayu takie jak „Bita śmietanka”, które są wprowadzane do obrotu pod nazwą zarezerwowaną dla przetworów mlecznych, muszą spełniać wymagania dotyczące przetworów mlecznych. Do ich wytworzenia nie wolno używać tłuszczów obcych.
W przypadku produktów w proszku, dodawanych do mleka, które są stosowane podczas przygotowywania deserów, a które:
- nie zawierają w swoim składzie śmietany,
- zawierają dodatek tłuszczów obcych,
nie wolno stosować nazwy zarezerwowanej dla przetworów mlecznych, tj. „śmietanka”/ ”śmietana”.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl