W Poznaniu podczas VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja” przyznano Certyfikaty Jakości Wielkopolskim Tradycyjnym Wyrobom Mięsnym. Ocenie poddano 150 wyrobów wędliniarskich produkowanych przez zakłady z całej Polski. Brano pod uwagę nie tylko smak produktów wędliniarskich, ale również przekrój wyrobów oraz powiązanie z polską tradycją Świąt Wielkanocnych. Produkty poddawano również badaniom fizyko-chemicznym. W gronie wyróżnionych znalazły się między innymi białe kiełbasy, szynki i ogonówki. Certyfikaty Jakości Wędlin Tradycyjnych Regionalnych zostały przyznane już po raz ósmy. Nagrodzone firmy będą mogły wykorzystywać je w komunikacji marketingowej. Organizatorami konkursu są: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Wielkopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy - Kucharzy, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie. Podczas spotkania wielkanocnego branży mięsnej nagrody otrzymali także producenci wędlin biorący udział w Ogólnopolskich Wielkanocnych Konkursach Wędliniarskich. Stanęło do niego 16 producentów podzielonych na dwie grupy - mniejszych i większych zakładów produkcyjnych. Z Wielkopolski nagrodzono Rzeźnictwo ZYGUŁA ze Zbąszynka i Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI z Golejewa.
Honorata Dmyterko