W dniach 18-20 marca 2025 r. w Opolu odbyła się ogólnopolska narada Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Spotkanie poświęcone było w głównej części corocznej kompleksowej ocenie funkcjonowania wszystkich jednostek IJHARS według standardów systemu zarządzania jakością zgodnych z normą PN-EN ISO 9001. Spotkanie uświetnił swoją obecnością Czesław Siekierski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W przeglądzie zarządzania uczestniczyło najwyższe Kierownictwo Inspekcji z Przemysławem Rzodkiewiczem, Głównym Inspektorem na czele, dyrektorzy biur i dyrektorzy laboratoriów Głównego Inspektoratu oraz wojewódzcy inspektorzy IJHARS z 16 województw.
Celem przeglądu zarządzania jest ocena wszystkich procesów i działań jednostek organizacyjnych mających wpływ na funkcjonowanie i jakość kontroli zarządczej. Jej regularna ocena i doskonalenie odgrywa kluczową rolę w zapewnianiu efektywnej i terminowej realizacji zadań oraz realizacji strategicznych kierunków rozwoju Inspekcji.
- Sama nazwa Inspekcji mówi o jej znaczeniu i roli w procesie zapewnienia odpowiednich standardów w zakresie bezpieczeństwa żywności i jej jakości, a więc ogromna odpowiedzialność spoczywa na wszystkich pracownikach Inspekcji, bo to trudny obszar działania. – podkreślił Czesław Siekierski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Justyna Markowska-Gastoł, Pełnomocnik Głównego Inspektora ds. Systemu Zarządzania Jakością przedstawiła kompleksową ocenę funkcjonujących procesów i działań podejmowanych przez poszczególne organy Inspekcji w minionym roku.
- Siłą tej inspekcji jest System Zarządzania Jakością. On jest żywy, stale ewoluuje, wymaga stałego doskonalenia, ale jest dzięki temu skuteczny, ponieważ procesy zarządzania w jednostkach, w poszczególnych komórkach organizacyjnych są pod stałą dobrą kontrolą. – podsumował tę część spotkania Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS.
Podczas narady uczestnicy omówili najważniejsze wyzwania i problemy stojące przed Inspekcją w kontekście aktualnych wydarzeń społecznych i gospodarczych (prezydencja Polski w UE, pojawiające się protesty rolnicze, zafałszowania kakao i rosnące ceny jaj oraz masła). Odbyły się także rozmowy na temat bieżącej działalności wojewódzkich inspektoratów. Wśród kadry kierowniczej jest kilkoro nowych inspektorów, którzy chętnie korzystali z wymiany doświadczeń i przedstawianych przez kolegów dobrych praktyk wykorzystywanych w codziennej działalności Inspekcji. W żywej dyskusji wzięli udział także goście: Piotr Pośpiech, wicewojewoda opolski oraz Grzegorz Sobczyński, Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Małgorzata Waszewska, Dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego GIJHARS omówiła wyniki kontroli sprawdzających w zakresie rolnictwa ekologicznego i produktów regionalnych w 2024 r. oraz plany na rok 2025. W roku 2024 r. podczas kontroli sprawdzających u producentów ekologicznych wojewódzcy inspektorzy stwierdzili łącznie 125 nieprawidłowości (z czego 51 nieprawidłowości dotyczących kontroli prowadzonych przez jednostki certyfikujące i 74 nieprawidłowości z winy producenta ekologicznego).
Magdalena Świderska, Dyrektor Laboratorium GIJHARS w Poznaniu przedstawiła założenia realizacji „Projektu szkoleniowego dla WIJHARS i laboratoriów”. Celem projektu jest doskonalenie współpracy
i wymiana doświadczeń WIJHARS i laboratoriów w zakresie określania zakresów badań próbek pobieranych podczas czynności kontrolnych oraz ustalania wielkości próbek i sposobu pobierania próbek.
Magdalena Świderska zapoznała również wojewódzkich inspektorów z aktualnymi informacjami na temat stanu badań nad wodą fizjologiczną w mięsie drobiowym.
Anna Wolska, Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej GIJHARS przedstawiła prezentację podsumowującą działalność IJHARS w 2004 r. a Dorota Bocheńska, Dyrektor Biura Orzecznictwa i Legislacji GIJHARS swoją prezentację poświęciła omówieniu na podstawie studium przypadku zawiłości prawnych związanych z określaniem zafałszowań i oszustw żywnościowych.
Tomasz Białas, Dyrektor Biura Strategii i Kontroli Wewnętrznej GIJHARS przedstawił założenia „Strategii komunikacji IJHARS na lata 2025-2027”. Dokument określa cele komunikacyjne w ujęciu krótkoterminowym na rok 2025 oraz strategiczne cele długookresowe w ujęciu trzyletnim, zarówno na poziomie zewnętrznym, jak i wewnętrznym Inspekcji. Stanowi punkt wyjścia dla podejmowanych działań informacyjnych, wizerunkowych i komunikacyjnych, prowadzonych przez IJHARS.
Spotkanie było też okazją do powitania w społeczności IJHARS nowych inspektorów wojewódzkich – Pani Małgorzaty Libudy, WIJHARS w Kielcach oraz dwóch zastępców - Pana Rafała Kumka – Zastępcy Wojewódzkiego Inspektora IJHARS w Rzeszowie i Pana Sebastiana Szymkowiaka – Zastępcy Wojewódzkiego Inspektora IJHARS w Zielonej Górze.
Główny Inspektor wręczył nowym inspektorom odznaki IJHARS.
W ostatnim dniu narady uczestnicy spotkania mieli okazję poznać bliżej regionalny produkt Śląska opolskiego, jakim jest kołacz / kołocz śląski. Smakołyk w 2011 roku został wpisany przez Komisję Europejską na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Pan Szymon Godyla, przedstawiciel producenta wypieku, zaprezentował zebranym wykład o wpływie, jaki unijne oznaczenie wywarło na rozwój sprzedaży kołacza śląskiego.
(jn)
Wideo
Zdjęcia (4)
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
https://www.gov.pl/web/ijhars