Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus wraz z sekretarz stanu Anną Gembicką i podsekretarzem stanu Krzysztofem Cieciórą obserwowali zmagania Kół Gospodyń Wiejskich w finale VIII edycji Konkursu Bitwa Regionów.
Renesans Kół Gospodyń Wiejskich
– Mamy już ponad 14 tysięcy Kół Gospodyń Wiejskich. To naprawdę wielka liczba. Koła świetnie się rozwijają i przeżywają swój renesans – stwierdził minister podczas uroczystego otwarcia finału Bitwy Regionów.
Szef resortu rolnictwa podkreślił, że ta wielka liczba osób, które współpracują ze sobą i organizują oddolnie, to nasze społeczeństwo obywatelskie.
– Organizacja, wspólnota, wspólne działanie to jest to czego nam jest bardzo potrzeba – powiedział minister Robert Telus.
Przekazywanie tradycji
– Ogromne jest znaczenie i rola kół w przenoszeniu naszej tradycji do następnych pokoleń. To Wy, drogie Panie, jesteście siłą naszego narodu. Zachowujecie nasze tradycje, pielęgnujecie je i przekazujecie następcom – podkreślił szef resortu rolnictwa.
Minister zwrócił uwagę na znaczenie przenoszenia wartości – miłości do ziemi, miłości do kultury ludowej, miłości do wiary. Szef resortu rolnictwa podkreślił, że jest to jedno z najważniejszych działań Kół Gospodyń Wiejskich.
– Zarówno panie z Kół Gospodyń Wiejskich, jak i my, wszyscy rolnicy, tworzymy bardzo silne korzenie Najjaśniejszej Rzeczypospolitej – stwierdził minister Robert Telus, dziękując za wierność wobec tradycji i zaangażowanie.
3,5 tysiąca zgłoszeń do konkursu
– Dzisiaj spotykają się tutaj królowe – Koła Gospodyń Wiejskich najlepsze z najlepszych z ponad 3,5 tysiąca które zgłosiły się do konkursu – stwierdziła wiceminister Anna Gembicka.
Sekretarz stanu podkreśliła, że dzięki działalności Kół Gospodyń Wiejskich lokalne społeczności stają się prawdziwymi wspólnotami.
– Dzisiejsze zmagania to także okazja do podziękowania za waszą codzienną pracę. Jesteście liderkami i liderami w swoich społecznościach. Dziękuję za wasze zaangażowanie, jesteście inspiracją dla nas wszystkich – powiedziała wiceminister.
Zwróciła ponadto uwagę, że konkurs jest bardzo ważny ze względu na promocję lokalnego produktu, produktu, z którego przygotowywane są najlepsze potrawy.
Do podziękowań za zaangażowanie i codzienną pracę dołączył się również podsekretarz stanu Krzyszfof Ciecióra.
– Wykonujecie fantastyczną robotę. Nie pozwalacie nam zapomnieć o naszej tradycji i kulturze. Serdecznie wam gratuluję i dziękuję – powiedział wiceminister.
Wyniki wielkiego finału Bitwy Regionów
Członkowie Jury mieli trudny wybór. Do oceny mieli pyszne dania przyrządzone przez zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich, które pokonały najlepsze koła z powiatów w swoich województwach.
Ostatecznie jury pod przewodnictwem znanego kucharza Karola Okrasy uznało, że pierwsze miejsce przypada Kołu Gospodyń Wiejskich Szaflary z województwa małopolskiego za danie ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich “Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach z województwa lubelskiego za udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym. Ostatnie miejsce na podium zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Olmoncianki z województwa podlaskiego za polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu.
Jury postanowiło ponadto przyznać dwa wyróżnienia dla Koła Gospodyń Wiejskich “Ach te Baby” z województwa zachodniopomorskiego za rybę w ogniu z kwaśnikiem oraz dla Koła Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej z województwa podkarpackiego za karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych.
O konkursie Bitwa Regionów
Konkurs, którego organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, odbywa się w trzech etapach – powiatowym, wojewódzkim oraz ogólnopolskim. Do finału zakwalifikowało się 16 Kół Gospodyń Wiejskich, po jednym z każdego województwa, których potrawy zwyciężyły w regionalnych konkursach.
Cel konkursu
Celem tego popularnego i bardzo smacznego konkursu jest przede wszystkim promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Dzięki niemu wspierana jest działalność Kół Gospodyń Wiejskich, a w ślad za tym także aktywizowanie lokalnych społeczności wiejskich.
Uczestnicy wielkiego finału i ich potrawy
W ósmym finale Bitwy Regionów rywalizowali zwycięzcy II etapu czyli najlepsze Koła Gospodyń Wiejskich z poszczególnych województw.
Oto finaliści i ich potrawy:
- województwo dolnośląskie: Koło Gospodyń Wiejskich Kluczowianki – schab w borowikach;
- województwo kujawsko-pomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku – gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki;
- województwo lubelskie: Koło Gospodyń Wiejskich “Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach – udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym;
- województwo lubuskie: Koło Gospodyń Wiejskich Muszkowianki – indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety;
- województwo łódzkie: Koło Gospodyń Wiejskich w Niwach – zupa grzybowa z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu;
- województwo małopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary – ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku;
- województwo mazowieckie: Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej – zieleńska szynka z nogą;
- województwo opolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa – przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą;
- województwo podkarpackie: Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej – karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych;
- województwo podlaskie: Koło Gospodyń Wiejskich Olmoncianki - polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu;
- województwo pomorskie: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne ,,Kościerska Chata” – zupa rybna z ziemniakami – Rebionka z bulwami
- województwo śląskie: Koło Gospodyń Wiejskich Karolinki w Kamienicy Polskiej – doskonałe pieczonki z siadłym mlekiem lub maślanką;
- województwo świętokrzyskie: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Tarczku – męcybuły;
- województwo warmińsko-mazurskie: Koło Gospodyń Wiejskich Jesionowianki – sandacz okraszany koperkiem, pod pierzyką z aksamitnej śmietanki; podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu;
- województwo wielkopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo Feniks – dziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych;
- województwo zachodniopomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich “Ach te Baby” – ryba w ogniu z kwaśnikiem.
Zdjęcia (33)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/