Na wtorkowej (07.03.2017 r.) aukcji platformy handlowej Global Dairy Trade odnotowano kolejny raz duże spadki. Zmniejszeniu uległo większość indeksów cenowych.
- Ogólny indeks cenowy GDT spadł aż o 6,3% w porównaniu do poprzedniej aukcji.
W stosunku do aukcji z 21 lutego 2017 r. nastąpiły spadki indeksów aż sześciu produktów mleczarskich. Największy spadek dotyczył odtłuszczonego mleka w proszku (-15,5%)
– komentuje dzisiejsze wyniki Agnieszka Maliszewska – Dyrektor Polskiej Izby Mleka.
Największy spadek zanotował indeks odtłuszczonego mleka w proszku (-15,5%), pełnotłustego mleka w proszku (-12,4%), kazeiny podpuszczkowej (-6,6%), laktozy (-4,3%), sera cheddar (-4,2%) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego – AMF (-0,8%).
Średnie ważone ceny powyższych produktów mleczarskich wyniosły odpowiednio: 2118 USD/t, 2782 USD/t, 5678 USD/t, 924 USD/t, 3435 USD/t oraz 5653 USD/t.
Indeksy cenowe maślanki w proszku oraz masła odnotowały wzrost w stosunku do poprzedniej aukcji, odpowiednio o 8,4% oraz o 1,2%. Średnia ważona cena maślanki w proszku wyniosła 1846 USD/t, a masła osiągnęła poziom 4653USD/tonę.
Następna aukcja GDT odbędzie się 21 marca 2017 r.
Źródło: Polska Izba Mleka / Global Dairy Trade