Świadomość konsumentów odnośnie spożywanej żywności nieustannie rośnie. Zwiększa się również ilość osób wybierających podczas zakupów produkty wytwarzane lokalnie, po sąsiedzku. Rośnie liczba miejsc, gdzie można nabyć produkty regionalne, co sprzyja wspieraniu i rozwojowi rodzimej gospodarki.
Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego chcąc wspierać lubuskich producentów organizuje wydarzenia, mające na celu zwiększanie świadomości o walorach kupowania produktów wytwarzanych na terenie województwa lubuskiego. Jednym z takich działań są warsztaty z producentami regionalnymi, organizowane we współpracy z miejscem sprzedaży produktów regionalnych – Twoim Zielonym Targiem, na terenie Muzeum Etnograficznego z siedzibą w Zielonej Górze – Ochli.
Działanie prowadzone jest od 2021 roku i cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem uczestników. Świadczyć może o tym fakt, że miejsca na warsztaty rozchodzą się w niecałe 24 godziny od ogłoszenia naboru. Aby wziąć udział w zajęciach, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy, dostępny na stronie internetowej www.lcpr.pl . Informacja o warsztatach udostępniana jest za każdym razem na Facebooku oraz stronie internetowej jednostki.
Warto podkreślić, że udział w warsztatach jest bezpłatny, a uczestnicy oprócz zdobytej wiedzy merytorycznej mają możliwość również samodzielnego wykonania produktu i poznania tajemnic, świadczących o jego wyjątkowej jakości.
Przypomnijmy, w 2021 roku odbyło się 6 warsztatów z producentami. Uczestnicy mieli szansę samodzielnie wykonać domowy chleb na zakwasie, ukręcić miód w miodarce, upiec rogale, wykonać ser, kiełbasę, a nawet świecę w puszce. W warsztatach organizowanych przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w ubiegłym roku wzięło udział ok. 200 osób.
A już teraz, w ostatnią niedzielę marca odbędą się warsztaty z wykonania żuru pn. BąŻur – kisimy żur! Poprowadzone zostaną one Przez Panią Magdę i Pana Sylwestra Świderskich z Gospodarstwa Malinówka. Malinówka – to stara leśniczówka, położona w Drągowinie, niedaleko Nowogrodu Bobrzańskiego, nad malowniczą rzeczką Brzeźniczanką. To niewielkie rodzinne gospodarstwo naturalne, zajmujące się przede wszystkim pszczelarstwem (wytwarzany miód, który zdobył Perłę Regionów w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo na Międzynarodowych Targach Poznańskich). Ponadto chleb wytwarzany w Malinówce jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Warsztaty są doskonałą możliwością poznania bliżej producentów z naszego województwa i dowiedzenia się więcej o wytwarzanych przez nich produktach. Dzięki nim konsumenci stają się bardziej świadomi wyborów kupowanych przez siebie produktów – podkreśla Wicemarszałek Województwa Lubuskiego Pan Stanisław Tomczyszyn.
Wszystkie informacje, odnośnie wytwarzanego na warsztatach produktu uczestnik otrzymuje w specjalnie wydanej broszurze, dzięki czemu może utrwalić przyswojoną wiedzę – dodaje Dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Pan Jacek Urbański.
Warsztaty organizowane są w każdą ostatnią niedzielę miesiąca na terenie Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze – Ochli. Śledźcie Facebooka Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego i dowiedzcie się więcej.
Źródło: Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego
Źródło
Lubuska Izba Rolnicza
http://lir.agro.pl/