GMO (organizmy modyfikowane genetycznie) - powstają sztucznie na skutek wprowadzenia obcych genów. Tego rodzaju zmian dokonuje się dla otrzymania pożądanych cech np. odporności na choroby, szybszego wzrostu, walorów smakowych.
Temat GMO wzbudza wiele emocji zarówno ze strony zwolenników, jak i przeciwników. Jednak niezależnie od tego po której stronie się opowiemy należy pamiętać, że modyfikacje genetyczne to również skutki uboczne, które trudno przewidzieć.
Konsumenci coraz głośniej upominają się o rzetelną informację na temat kupowanych produktów, ich składu czy pochodzenia.
Międzynarodowy Dzień Opozycji Przeciw GMO to możliwość szerszego zwrócenia uwagi na problem. Jeśli chcemy jeść zdrowo i bezpiecznie powinniśmy wybierać produkty oznaczone jako wolne od GMO.
Dokonanie świadomego wyboru umożliwia opracowany przez Polską Izbę Mleka certyfikat jakości „Bez GMO”. Produkty nim oznaczone nie zawierają GMO, co więcej mleko wykorzystane do produkcji pochodzi od krów karmionych paszą wolną od GMO, co zostało sprawdzone i potwierdzone przez niezależną komisję powołaną przez Polską Izbę Mleka.
Kampania promocyjna „Wolne od GMO” sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka
źródło: Biuro kampanii „Wolne od GMO”