W dniach 21 - 24 kwietnia br. w Genewie odbyła się 63 SESJA SEKCJI BRANŻOWEJ DS. STANDARYZACJI ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW WP.7 EKG/ONZ. W spotkaniu udział wzięli między innymi przedstawiciele Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W ramach Sesji omówione zostały dokumenty z zakresu jakości handlowej świeżych owoców i warzyw, w tym normy handlowe przywoływane w prawie UE. Szczególną uwagę poświęcono przede wszystkim: propozycji uproszczenia listy odmian dla jabłek oraz dostosowania jej do potrzeb obecnego rynku, problemom znakowania owoców cytrusowych oraz wymaganiom określonym w normie handlowej dla pomidorów „cherry”. Ponadto omówiono propozycje zmian do norm handlowych dla następujących produktów: kasztanów jadalnych, roszponki, trufli, czosnku. Zaakceptowano również projekt Broszury interpretacyjnej dla owocu kaki (persymony, hurmy).
W toku spotkania poruszono również problem IDENTYFIKOWALNOŚCI. Przedstawiciele: Polski, Francji oraz Węgier wchodzą w skład grupy roboczej, która rozpoczęła prace w temacie identyfikowalności już na forum OECD. Na Sesji podkreślono istotę przedmiotowej tematyki oraz podjęto decyzję o prowadzeniu prac w tym zakresie w ramach SEKCJI BRANŻOWEJ DS. STANDARYZACJI ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW WP.7 EKG/ONZ.
Ponadto, w ramach spotkania przedstawiono również zagadnienie dotyczące marnowania żywności w odniesieniu do norm handlowych oraz poruszono kwestie zbyt restrykcyjnych tolerancji jakościowych podanych w normach handlowych.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl