Pod tym hasłem Wielkopolska Izba Rolnicza zorganizowała imprezę promującą spożycie mięsa kaczego i jego przetworów. Wydarzenie to dobyło się 2 sierpnia br. w Wysocku Wielkim i zostało sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Impreza pn. „Kaczka na talerzu” ma na celu przekonać konsumentów, że mięso kacze jest smaczne i zdrowe i łatwo je przygotować. Dlatego też główną atrakcją imprezy były degustacje i pokazy kulinarne. Do degustacji przygotowane zostały potrawy z kaczki w różnym wydaniu. Była pieczona, smażona i grillowana kaczka do tego gulasz na kaczych podrobach i smarowidło do chleba. Obok degustacji odbywały się pokazy kulinarne przygotowane przez Pawła Powroźnika, właściciela restauracji P jak Pysznie oraz prelekcje dotyczące wartości dietetycznych mięsa kaczego. W organizację wydarzenia zaangażowane zostały koła gospodyń wiejskich, które w ramach konkursu kulinarnego przygotowały potrawy nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego wielkopolski, w którym kaczka zajmuje ważne miejsce. Potrawy przygotowane w ramach konkursu po ocenie zostały również przekazane do degustacji uczestnikom imprezy. Laureaci konkursu przygotowali tradycyjną kaczkę z jabłkami, kaczę w sosie pieczarkowo-paprykowym oraz kaczkę z nadzieniem, w którym wykorzystano pomidory, ogórki a także buraczki.
Dla najmłodszych uczestników przygotowane zostały konkursy rysunkowe tematycznie związane z kaczką. Całość uzupełniły liczne atrakcje festynowe dla najmłodszych oraz bogaty program artystyczny przygotowany przez Krzysztofa Ogórkiewicza.
Katarzyna Strzyż
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/