W dniu 25.10.2022r.odbyło się II Forum Producentów Żywności. Organizatorem wydarzenia była Federacja Gospodarki Żywnościowej RP. Patronat honorowy objął Wicepremier Rady Ministrów, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Henryk Kowalczyk.
Tematem wydarzenia było przedstawienie: aktualnej sytuacji w przemyśle spożywczym w Polsce i Unii Europejskiej, bezpieczeństwo energetyczne, bieżące propozycje rozwiązań dla sektora rolno-spożywczego oraz wyzwania w zakresie produkcji żywności z perspektywy MRiRW, MKiŚ oraz producentów żywności i pasz.
W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele m.in. Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB, Ministerstwa Aktywów Państwowych, Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego, Instytutu Aklimatyzacji i Hodowli Roślin, Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, Instytutu Integracji i Rozwoju Producentów Pieczywa „Polskie Pieczywo”, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego oraz szerokie grono reprezentantów MRiRW i MKiŚ.
Stronę producentów żywności reprezentowali przedstawiciele poszczególnych branż spożywczych: zbożowej, drobiarskiej, przetwórstwa rzepaku, przetwórstwa mleka, surowców zwierzęcych, owoców i warzyw oraz żywności ekologicznej i systemów jakości.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB reprezentowała Dyrektor Instytutu dr inż. Sylwia Łaba, dr hab. Bożena Nosecka, prof. IERiGŻ PIB z Zakładu Ekonomiki Gospodarstw Rolnych i Ogrodniczych; dr hab. Iwona Szczepaniak, prof. IERiGŻ PIB oraz dr Łukasz Ambroziak z Zakładu Ekonomiki Agrobiznesu i Biogospodarki.
Podczas Forum Dyrektor IERiGŻ PIB dr inż. Sylwia Łaba wygłosiła prezentację pt. „Rola przemysłu spożywczego w gospodarce Polski i Unii Europejskiej”.
II Forum Producentów Żywności zakończyło się sformułowaniem głównych problemów dotykających sektor przemysłu spożywczego. Ponadto przedstawiciele Federacji Gospodarki Żywnościowej RP złożyli propozycję stworzenia wspólnego dokumentu z postulatami z poszczególnych sektorów branży spożywczej i przekazania ich w formie oficjalnego dokumentu do MRiRW w celu kontynuowania dalszego dialogu i szukania rozwiązań sprzyjających rozwojowi przetwórstwa żywności.
Organizator: Patronat honorowy:
Źródło
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
http://www.ierigz.waw.pl/