W dniu 17 czerwca br. na terenach ogrodów Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy odbył się Festyn Ludowy i piknik pod nazwą „Zielono mi”. Festyn zorganizowali: Wielkopolska Izba Rolnicza, Powiat Gnieźnieński, Gmina Łubowo i Sołtys Dziekanowic. Inspiracją dla organizacji tej plenerowej imprezy były tzw. „Zielone Światki”– co prawda trochę spóźnione, jednak połączono je z odsłonięciem pamiątkowej tablicy poświęconej Wincentemu Witosowi.
Wszystkich przybyłych na piknik przywitali: Wicestarosta Jerzy Berlik, a także gospodarze wydarzenia – Wójt Gminy Łubowo Andrzej Łozowski, Wójt Gminy Gniezno Włodzimierz Leman, Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski wraz ze Zbigniewem Stajkowskim – Członkiem Zarządu WIR oraz sołtys Dziekanowic Leszek Szewior, a także gość specjalny tego wydarzenia – Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Wojciech Jankowiak.

Tematem przewodnim pikniku „Zielono mi” były owoce i warzywa z wiosennych pól, które dostępne są na naszych stołach w czerwcu. Zamierzeniem pomysłodawców było przygotowanie różnych zielonych potraw – stąd wyżej wspomniane hasło.
Choć w tym roku aura nas nie rozpieszczała, zwłaszcza ilością opadów, to jednak Koła Gospodyń Wiejskich zaproszone przez Wielkopolską Izbę Rolniczą przygotowały różne smakołyki do degustacji. Były to tradycyjne wiosenno-letnie potrawy i wypieki, między innymi „pyry z gzikiem”, chłodnik, botwinka czy placek z rabarbarem. Panie z KGW Strzyżewo – Paczkowe, KGW Gorzuchowianki i Grupy Dla Rybna Wielkiego współzawodniczyły ze sobą przygotowanymi smakołykami, sposobem prezentacji oraz podania. Swoje stoisko przygotował także Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego z promocją Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Jednym z elementów imprezy był kiermasz zdrowej żywności własnej produkcji, sprzedawanej przez różnych twórców ze wsi położonych na terenie powiatu gnieźnieńskiego.
W przygotowanych potrawach dla gości piknikowych prym wiodła Wielkopolska Izba Rolnicza. Na początek serwowana była zupa „wiosenny rumpuć” – przygotowana z wiosennych warzyw, pyry z gzikiem, mizeria i kwaśne mleko. Kto miał ochotę mógł zjeść sadzone jajko ze szczypiorkiem, przygotowane nie przez byle kogo, bo przez pana Witolda Wróbla – znanego mecenasa sztuki kulinarnej. W kolejności degustowano szaszłyki warzywne, a później już potrawy z wykorzystaniem mięs – kaszanka grillowana z cebulką, kiełbaski z grilla, skrzydełka i piersi z kurczaka, a na deser koktajl z truskawek i kwaśnego mleka – wszystko przygotowane na bieżąco i nadzorowane osobiście przez Prezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotra Walkowskiego, dla którego gotowanie to hobby i przyjemność, a zarazem odskocznia od codziennych obowiązków. W całym tym przedsięwzięciu pomagali: Zbigniew Stajkowski – Członek Zarządu WIR i jednocześnie przewodniczący Rady Powiatowej WIR w Gnieźnie wraz z członkami Rady.
Wszystkie potrawy przygotowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą podawali gościom uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Gnieźnie z klas gastronomicznych. Wszyscy ubrani w biało-niebieskie stroje kucharzy zajmowali się profesjonalnie obsługą piknikowych gości.
Uczestnicy pikniku mogli także wziąć udział w „Manewrach kulinarnych z dobrodziejami”, zorganizowanymi przez grupę producentów warzyw i owoców „Chrobry” z Kłecka. Bardziej odważne panie chętnie korzystały z porad udzielanych przez profesjonalnych kucharzy i chętnie włączały się w pokazy.
W trakcie festynu zgromadzeni wysłuchali mini koncertu Powiatowej Orkiestry Dętej, a także występu Zespołu Ludowego "Gnieźnianie". Nie zabrakło także atrakcji dla najmłodszych, przygotowanych przez Centrum Kultury "Scena To Dziwna". Były konkursy, zagadki, rysowanki. Dzieci mogły wygrać ciekawe nagrody, między innymi: książki, kredki, kolorowanki.
Wielkopolska Izba Rolnicza serdecznie dziękuje wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania Pikniku „Zielono mi”.
Opracowanie: Marta Ceglarek
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/