Żurek, biała kiełbasa i babka, czy może barszcz biały, kaczka i mazurek? Jakie tradycyjne frykasy goszczą na Waszych wielkanocnych stołach?
Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkty Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn oraz Europe Direct – Olecko działające przy W-MIR serdecznie zapraszają do udziału w konkursie na najlepsze tradycyjne produkty i potrawy wielkanocne pn. „Wielkanocne frykasy” .
Konkurs, który trwa od 11.02.2021 r. do 11.03.2021 r., skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń prowadzących działalność na terenach wiejskich oraz osób indywidualnych zamieszkałych na terenach wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego.
Celem konkursu jest:
- prezentacja bogatych tradycji kulinarnych Warmii, Mazur oraz Powiśla,
- popularyzacja tradycyjnych produktów i potraw z wykorzystaniem lokalnych produktów spożywczych,
- wymiana przepisów i doświadczeń wśród uczestników konkursu.
PRZEDMIOT KONKURSU
Konkurs przebiega w dwóch kategoriach:
- Tradycyjne wielkanocne produkty słodkie.
- Tradycyjne wielkanocne produkty i potrawy wytrawne.
Przedmiotem Konkursu jest przygotowanie tradycyjnego produktu lub potrawy związanych ze świętami Wielkanocnymi. Produkt / potrawa powinny być tradycyjne, związane z regionem, z którego pochodzą. Produkt / potrawa powinny być przygotowane w sposób tradycyjny, z wykorzystaniem lokalnych produktów. Każdy z uczestników Konkursu (osoba indywidualna, KGW, Stowarzyszenie) może zgłosić do Konkursu maksymalnie 1 produkt lub potrawę w każdej z kategorii.
Każdy z uczestników Konkursu zobowiązuje się do przekazania Organizatorom dokumentacji z wykonywania produktu / potrawy konkursowej w tym:
- przepisu na zgłaszany produkt / potrawę wraz z opisem uzasadniającym ich związek z tradycją i regionem oraz wyszczególnieniem produktów, które zostały użyte do jej przygotowania – opis należy zawrzeć na formularzu zgłoszeniowym będącym załącznikiem do niniejszego regulaminu,
- zdjęć produktu / potrawy oraz zdjęć dokumentujących ich wykonanie (max. 5 zdjęć) lub filmu dokumentującego przygotowanie produktu (długość filmu – max. 3 minuty),
- formularz zgłoszeniowy wraz z wymaganymi klauzulami (załącznik do niniejszego regulaminu).
PRZEBIEG KONKURSU
- Każdy uczestnik zobowiązany jest do wypełnienia formularza zgłoszeniowego, który stanowi Załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu.
- Wypełniony formularz zgłoszeniowy wraz z materiałami multimedialnymi należy przesłać
do 11 marca 2021 r. listownie na adres: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, ul. Towarowa 1,
10-416 Olsztyn, lub mailowo: wmirol@wmirol.org.pl. - Podpisanie i dostarczenie formularza zgłoszeniowego jest równoznaczne z akceptacją założeń niniejszego Regulaminu.
- Uczestnik potwierdzając swój udział w Konkursie, wyraża zgodę na publikację, utrwalenie i zwielokrotnienie oraz publiczne wykorzystanie swojego wizerunku (ze wskazaniem imienia i nazwiska, nazwy KGW, Stowarzyszenia, miejscowości) bez ograniczeń czasowych i terytorialnych w materiałach Organizatorów i podmiotów z nim współpracujących, w szczególności w reklamach zewnętrznych, reklamach prasowych, Internecie, w całości nieodpłatnie.
KAPITUŁA KONKURSU
- Z posiedzenia Kapituły Konkursu, na którym dokonana zostanie ocena nadesłanych zgłoszeń, zostanie sporządzony protokół.
- Decyzje Kapituły Konkursu są ostateczne i nie przysługuje od nich odwołanie.
- Organizatorzy mają prawo w dowolnym momencie dokonywać zmiany składu Kapituły.
- W skład Kapituły wejdą przedstawiciele Organizatorów.
- Organizator powoła Kapitułę Konkursu, która czuwać będzie nad prawidłowym jego przebiegiem i dokona oceny konkursowych zgłoszeń.
KRYTERIA OCENY I NAGRODY
- Ocenie podlegać będą:
- jakość wykonania i sposób prezentowanego produktu / potrawy,
- nawiązanie do wielkanocnych tradycji kulinarnych regionu,
- użycie do przygotowania produktów lokalnych.
- Kapituła Konkursu wyłoni laureatów trzech pierwszych miejsc oraz zdecyduje o przyznaniu wyróżnień.
- Wyłonionym laureatom konkursu zostaną przyznane nagrody finansowe w każdej z dwóch kategorii:
- I miejsce – 500 zł;
- II miejsce – 400 zł;
- III miejsce – 300 zł.
- Organizator dopuszcza możliwość poszerzenia nagród i wyróżnień o pozaregulaminowe.
- Ogłoszenie wyników Konkursu nastąpi do 25 marca 2021 r. za pośrednictwem strony internetowej Organizatora pod adresem wmirol.org.pl.
Wszelkich informacji udziela Anna Naumczyk-Szałaj, e-mail: a.naumczyk-szalaj@wmirol.org.pl.
Regulamin konkursu Wielkanocne_frykasy
Źródło
Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza
http://www.wmirol.org.pl