W dniach 15 – 16 listopada 2016 r., podczas konferencji „Inicjatywy na rzecz rozwoju obszarów wiejskich Warmii i Mazur”, odbył się konkurs „Skarby Europy zaklęte w szkle”. Celem konkursu jest promocja przetworów domowych wykonanych z surowców zebranych / wyprodukowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego oraz zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Do udziału w V edycji konkursu zgłosiło się 36 osób, które zaprezentowały 92 przetwory.
Komisja konkursowa pracowała w składzie:
- Alicja Bojarska – zastępca dyrektora Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego;
- Angelika Rejs – Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
- Halina Domian – Delegat do Walnego Zgromadzenia Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej z powiatu mrągowskiego
- Celina Sokołowska – Członek Rady Powiatowej Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej w powiecie elbląskim
- Jolanta Mackiewicz – zastępca dyrektora Biura Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej
- Jarosław Sarnowski – dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Oto zwycięzcy:
Kategoria: Domowe przetwory z owoców (w tym owoców leśnych):
I miejsce – Dżem jabłkowo – rokitnikowy, Danuta Fedorczyk
II miejsce – Malinowy sok, Teresa Rosół
III miejsce – Powidła śliwkowe, Krystyna Tkaczuk
wyróżnienie – Płynne złoto, Mariola Krawczykowska
wyróżnienie – Sok z jarzębiny i czarnego bzu, Katarzyna Onyszczuk
wyróżnienie – Syrop z aronii, Bożena Rama
wyróżnienie – Sok z czarnej porzeczki, Sylwia Jabłonowska
wyróżnienie – Pruski syrop brzozowy , Kazimierz Abramczyk
Kategoria: Domowe przetwory z warzyw (w tym grzybów leśnych):
I miejsce – Marchewka Uli, Urszula Lipska
II miejsce – Kapusta kiszona, Teresa Rosół
III miejsce – Mazury zaklęte w słoiku – borowik marynowany, Kazimierz Abramczyk
wyróżnienie – Pomidory w zalewie, Halina Smyk
wyróżnienie – Sos paprykowo – czosnkowy, Koło Gospodyń Wiejskich w Łąkorzu
wyróżnienie – Fitness i zdrowie, Mariola Krawczykowska
Kategoria: Domowe przetwory mięsne i rybne:
I miejsce – Kiełbasa swojska w smalcu, Halina Smyk
II miejsce – Pasztet babci Danusi, Marzena Piekarska
III miejsce – Golonka wieprzowa marynowana i gotowana w słoiku, Elżbieta Sójka
wyróżnienie – Mnięsko, Brzydowskie Baby
wyróżnienie – Węgorz w galarecie, Barbara Chrząszcz
wyróżnienie – Smalec gotowany, Grzegorz Wójcik
Nagroda Publiczności: Golonka wieprzowa marynowana i gotowana w słoiku, Elżbieta Sójka
Źródło
Warmińsko - Mazurska Izba Rolnicza
http://www.wmirol.org.pl