W dniu 3 lutego 2017 r. odbyło się otwarcie rozbudowanej części laboratorium GIJHARS oraz wojewódzkiego inspektoratu IJHARS w Lublinie. W uroczystościach wzięli udział: Andrzej Romaniuk – Główny Inspektor JHARS, Magdalena Świderska – Zastępca Głównego Inspektora JHARS, dr hab. Przemysław Czarnek – Wojewoda Lubelski, Robert Gmitruczuk – Wicewojewoda Lubelski, Renata Wojtysiak – Kierownik Laboratorium Specjalistycznego GIJHARS oraz Krzysztof Chmielik – Lubelski Wojewódzki Inspektor JHARS.
Dzięki inwestycji powierzchnia budynku zwiększyła się o ponad 380 m², a laboratorium zyskało 9 nowych pomieszczeń, w których uruchomiono: pracownię PCR, pracownię ELISA oraz pracownie instrumentalne.
Jak podkreślił Andrzej Romaniuk - Główny Inspektor JHARS: „Zadaniem Inspekcji jest wykrywanie i eliminowanie z rynku zafałszowanej żywności. Zdajemy sobie sprawę, że postęp w zakresie fałszowania żywności jest duży. Dlatego podjęliśmy decyzję o inwestowaniu w najbardziej nowoczesne technologie i nowe metody analityczne”.
Laboratorium w Lublinie jest jednym z 5 laboratoriów GIJHARS w kraju, pozostałe znajdują się w: Poznaniu, Białymstoku, Gdyni oraz Kielcach. Lubelskie laboratorium specjalizuje się w badaniu: chmielu, miodu pszczelego, mięsa i przetworów mięsnych.
Źródło
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
http://www.ijhar-s.gov.pl