Podlaska Izba Rolnicza zorganizowała w Łomży 6 sierpnia 2016 r. PIKNIK MLECZNY (w ramach projektu realizowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka) podczas Gościńca Łomżyńskiego.
Podczas imprezy zaprezentowaliśmy produkty i przetwory mleczne z najlepszych mleczarni naszego województwa, m.in. jogurty, kefiry, maślanki, mleka smakowe, serki, żółte sery, naleśniki, pierogi z serem, serniki oraz dania wykonane przez wspaniałego kucharza z Karczmy u Stryja: pierogi z twarogiem na słodko, ruskie, ze szpinakiem i serem żółtym, naleśniki z twarogiem i jagodami, krokiety z twarogiem, sernik z brzoskwinią, sery wiejskie, pajda chleba wiejskiego z twarogiem, rzodkiewką i szczypiorkiem, strucla wiejska z żółtym serem, kisz serowa ze szpinakiem serem feta, kopytka z twarogiem i cukrem, chłodnik ogórkowy, zupa śmietanowa z mięsem i pieczarkami, racuchy po wiejsku oraz wiele innych.
Przeprowadziliśmy wiele obfitujących w nagrody loterii fantowych, konkursów, gier i zabaw dla dzieci i dorosłych (np. z zakresu wiedzy o mleku i właściwym odżywianiu, ze znajomości przysłów o krowach i mleku, konkursy sprawnościowe – zaganianie krówek, rzut „naleśnikiem", gdzie krówka ma ogon, wyścigi krówek, najgłośniejsza krówka, konkursy plastyczne - malowanie, lepienie krówek z plasteliny, najpiękniejsza krówka w zagrodzie).
Imprezie towarzyszyły nieustanne degustacje oraz inne ciekawe atrakcje, m.in. koncert Młodych Talentów, Mistrzostwa Polski w Jedzeniu Fafernuchów, koncert zespołu Firewalk oraz występy zespołów: No To Co, Mariki, Brovar L, a gwiazdą wieczoru był zespół LeMon.
Podczas Pikniku rozdawane były ulotki i materiały promujące mleko oraz produkty mleczne. Ponadto była wyświetlana prezentacja pt. „Postaw na Mleko".
Celem pikniku było propagowanie odżywczych właściwości mleka i jego roli w piramidzie zdrowego żywienia oraz promocja produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych z terenu województwa podlaskiego. Przygotowane do degustacji potrawy miały zapoznać konsumentów z ciekawymi pomysłami na wykorzystania mleka. Hostessy osoby obsługujące oraz konferansjer prowadzący piknik przekonywali odwiedzających - dlaczego warto spożywać mleko oraz produkty mleczne. Informowali m.in., że mleko jest produktem gęstym żywieniowo co oznacza to, że dostarcza on stosunkowo dużo składników odżywczych tj. witamin, minerałów, i pełnowartościowego białka przy niewielkim nakładzie energetycznym. Dlatego warto włączyć mleko i jego produkty na stałe do naszej diety.
Gościniec łomżyński to jedna z największych imprez kulturalnych w Łomży przyciągająca około 10 tyś mieszkańców Łomży i okolic.
Źródło
Podlaska Izba Rolnicza
http://pirol.pl