Unia Europejska chce wprowadzić rozszerzenie systemu oznakowania na składniki mięsne we wszystkich przetworzonych produktach - „COOL”.
Nie wiadomo jednak, czy będzie to ogólna informacja o pochodzeniu mięsa: UE/ spoza UE, czy dokładne podanie państwa członkowskiego lub kraju trzeciego.
Konsumenci chcą wiedzieć, jakiego pochodzenia mięso kupują. Nazwa kraju pochodzenia może jednak spowodować wzrost cen produktów mięsnych. Trzeba wziąć pod uwagę, że ogólne oznakowanie jest tańsze, a wytwórca kupuje mięso, nie zwracając większej uwagi na miejsce importu, ale na jego indywidualną jakość.
Aby zapobiec nadużyciom, wiarygodność systemu będzie wymagała zintensyfikowania kontroli przez władze publiczne. Komisja w raporcie wskazuje, że dalsze działania dotyczące systemu COOL dla składników mięsnych, w tym przygotowanie aktów prawnych, powinny być rozważane na podstawie dyskusji Rady UE z Parlamentem Europejskim.
Źródło: POLSUS, FAMMU/FAPA na podst. Rada UE, Agra Facts z dn. 24.03.14
Źródło
"Wieści Rolnicze"
http://www.wiescirolnicze.pl