Jak transportować żywność w trakcie upałów?

Porady Rolnicze

Jak transportować żywność w trakcie upałów?Fala upałów, która od kilku dni przetacza się przez Europę, jest dobrym przyczynkiem by uczulić przewoźników na to, jak w tak ciężkich warunkach transportować towar, w szczególności produkty szybko zbywalne, a więc żywność, by nie traciła ona na wartości. Najczęstszym błędem, który może powodować uszkodzenie towaru z krótką datą ważności, jest wykorzystywanie agregatów chłodniczych [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejŻywność genetycznie zmodyfikowana – głosy za i przeciw

Informacje Prasowe

Żywność genetycznie zmodyfikowana – głosy za i przeciwModyfikacje genetyczne to temat wzbudzający wiele emocji, zwłaszcza jeśli mamy na myśli zmodyfikowaną genetycznie żywność. Konsumenci nie tylko obawiają się nowości, ale przede wszystkim sztucznie wprowadzonych zmian, których skutki dla zdrowia człowieka i środowiska trudno przewidzieć. Czy obawy są uzasadnione? Poniżej prezentujemy stanowiska zwolenników i przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie oraz [więcej...]

Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie! 7 CZERWCA – Pierwszy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Aktualności Rolnicze

Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie! 7 CZERWCA – Pierwszy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności  W dniu 20 grudnia 2018 r. Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych przyjęło rezolucję ustanawiającą Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (ŚDBŻ), który będzie obchodzony corocznie 7 czerwca, po raz pierwszy w 2019 r. Pomysł obchodzenia ŚDBŻ przedstawiła w grudniu 2015 r. ówczesna przewodnicząca Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ), Pani Awilo Ochieng-Pernet. W 2016 r. temat [więcej...]

Artykuł o Tematyce Ekologicznej Podejście do etykietowania żywności GM (genetycznie modyfikowanej) w Polsce i wybranych krajach trzecich.

Informacje Prasowe

 Podejście do etykietowania żywności GM (genetycznie modyfikowanej) w Polsce i wybranych krajach trzecich.Ekspert projektu „Wolne od GMO” prof. dr hab. Andrzej Babuchowski na podstawie Centre for Food Safety The Government of the Hong Kong Special Administrative Area wyjaśnia jakie są różnice w sposobie etykietowania żywności modyfikowanej genetycznie w Polsce i wybranych krajach trzecich. Podejścia regulacyjne dotyczące etykietowania żywności zmodyfikowanej genetycznie różnią się w poszczególnych krajach [więcej...]

Kampania EFSA pt. „UE i moja żywność”

Aktualności Rolnicze

Kampania EFSA pt. „UE i moja żywność” Kampania „UE i moja żywność” promuje bezpieczną i pełnowartościową żywność, dbałość o zdrowie naszych zwierząt oraz sposób, w jaki je traktujemy, a także troskę o środowisko - glebę, wodę i powietrze - podtrzymujące uprawy, które stanowią tak dużą część naszego pożywienia. Kampania ma potrwać do momentu wyborów do Parlamentu Europejskiego, a jej celem jest pokazanie w tym okresie, [więcej...]

Polska żywność na targach IFE w Londynie

Aktualności Rolnicze

Polska żywność na targach IFE w Londynie  Polska żywność na targach IFE w Londynie     Ministerstwo Rolnictwo i Rozwoju Wsi uczestniczyło w targach The International Food & Drink Event (IFE) odbywających się w marcu w Londynie. Polskie sery, produkty mleczne, świeże jabłka, makarony, kawior, napoje i soki owocowe, suszone owoce, jak również słodycze, to produkty spożywcze najwyższej jakości, [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »