Artykuł o Tematyce EkologicznejZalety znakowania produktów wolnych od GMO

Informacje Prasowe

Zalety znakowania produktów wolnych od GMO  Coraz więcej konsumentów robiąc zakupy zwraca uwagę na jakość żywności, która ma trafić do koszyka i na nasze stoły. Nasze społeczeństwo, staje się coraz bardziej świadome tego, że jedzenie warunkuje zdrowie i życie człowieka. Dlatego też tak istotna jest możliwość wyboru pomiędzy produktami genetycznie modyfikowanymi, a naturalnymi, które powinny być dobrze oznakowane. Profesor Andrzej Babuchowski, [więcej...]

Artykuł o Tematyce EkologicznejŻywność genetycznie zmodyfikowana – głosy za i przeciw

Informacje Prasowe

Żywność genetycznie zmodyfikowana – głosy za i przeciwModyfikacje genetyczne to temat wzbudzający wiele emocji, zwłaszcza jeśli mamy na myśli zmodyfikowaną genetycznie żywność. Konsumenci nie tylko obawiają się nowości, ale przede wszystkim sztucznie wprowadzonych zmian, których skutki dla zdrowia człowieka i środowiska trudno przewidzieć. Czy obawy są uzasadnione? Poniżej prezentujemy stanowiska zwolenników i przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie oraz [więcej...]

Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie! 7 CZERWCA – Pierwszy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Aktualności Rolnicze

Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie! 7 CZERWCA – Pierwszy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności  W dniu 20 grudnia 2018 r. Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych przyjęło rezolucję ustanawiającą Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (ŚDBŻ), który będzie obchodzony corocznie 7 czerwca, po raz pierwszy w 2019 r. Pomysł obchodzenia ŚDBŻ przedstawiła w grudniu 2015 r. ówczesna przewodnicząca Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ), Pani Awilo Ochieng-Pernet. W 2016 r. temat [więcej...]

Probiotyki, prebiotyki i żywność probiotyczna

Aktualności Rolnicze

Probiotyki, prebiotyki i żywność probiotycznaWszechnica Żywieniowa Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW zaprasza na prelekcję dr Małgorzaty Jałosińskiej i dr inż. Doroty Zielińskiej 20 marca 2019 r. (środa) o godz. 17.15 Wszechnica Żywieniowa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW zaprasza na prelekcję pt. Probiotyki, prebiotyki i żywność probiotyczna Prelegenci: dr Małgorzata Jałosińska i dr inż. Dorota Zielińska (Katedra Technologii [więcej...]

Święto mleka w Warszawie

Aktualności Rolnicze

 Święto mleka w Warszawie       - XXVII Targi Mleczarskie Mleko-Expo w Warszawie, które odbywają się w wyjątkowa rocznicę 100.lecia odzyskania przez Polskę niepodległości uważam za otwarte - tę tradycyjną formułę wypowiedział dziś sekretarz stanu Tadeusz Romańczuk podczas rozpoczynającej się w centrum Warszawy imprezy branży mleczarskiej. Są [więcej...]

Podlaska Izba Rolnicza w partnerstwie z Prosperitą Sp. z o. o. zorganizowała konferencję: „Smog- nie tylko w mieście”

Aktualności Rolnicze

Podlaska Izba Rolnicza w partnerstwie z Prosperitą Sp. z o. o. zorganizowała konferencję: „Smog- nie tylko w mieście”   Wydarzenie odbyło się 19 września w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego w Białymstoku przy ulicy Kardynała Stefana Wyszyńskiego 1. Był to projekt zrealizowany z funduszy Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW na lata 2014-2020. Miał on na celu przedstawienie zagadnień dotyczących wpływu zanieczyszczenia powietrza na środowisko naturalne oraz zdrowie ludzi, pozytywnych [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »