shiuz__750 x 100 px_1

Apel do osób mieszkających na wsi

Aktualności Rolnicze

Apel do osób mieszkających na wsi Drodzy mieszkańcy wsi – nie przeszkadzajcie rolnikom w ich pracy! Obecnie okres żniw, to bardzo krótki czas, ok. dwóch - trzech tygodni. Zbiór plonów odbywa się często w godzinach nocnych, z uwagi na możliwości wystąpienia opadów deszczu czy gradu, który zniszczyłby całoroczną pracę rolników. Praca rolnika jest pracą specyficzną, zależącą w 100% od aury! Z ziaren zbóż, [więcej...]

Opinia do projektu ustawy mającej na celu przeciwdziałanie uciążliwości zapachowej

Aktualności Rolnicze

Opinia do projektu ustawy mającej na celu przeciwdziałanie uciążliwości zapachowej W dniu 11 kwietnia 2019 r. Zarząd KRIR przekazał uwagi samorządu rolniczego do projektu ustawy o minimalnej odległości dla planowanego przedsięwzięcia sektora rolnictwa, którego funkcjonowanie może wiązać się z ryzykiem powstawania uciążliwości zapachowej. "Samorząd rolniczy uważa, że zaproponowane przepisy projektu ustawy mogą wpłynąć negatywnie na rozwój gospodarstw rolniczych utrzymujących zwierzęta [więcej...]

Aromaty spożywcze – co powinniśmy o nich wiedzieć?

Informacje Prasowe

Aromaty spożywcze – co powinniśmy o nich wiedzieć?  Niemal każdy produkt spożywczy oraz napój ma w swoim składzie aromaty spożywcze. W przetwórstwie przemysłowym stosuje się je z prostego powodu: wpływają na smak i aromat gotowego produktu, zwiększając tym samym jego atrakcyjność. Jednak czy wiemy, czym tak naprawdę są i na jakich zasadach można je stosować? Aromaty można podzielić na kilka zasadniczych grup. Głównymi kryteriami podziału są [więcej...]

Opinia KRIR do projektu Kodeksu przeciwdziałania uciążliwości zapachowej

Aktualności Rolnicze

Opinia KRIR do projektu Kodeksu przeciwdziałania uciążliwości zapachowejW związku z zamieszczeniem na stronie internetowej Ministerstwa Środowiska projektu Kodeksu przeciwdziałania uciążliwości zapachowej Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych przekazał pismem z dnia 26 sierpnia 2016 r. Ministrowi Środowiska  następującą opinię w tej sprawie: W przedstawionym projekcie Kodeksu rozdział V.3. Rolnictwo odnosi się bezpośrednio do zapachów powstających w związku z prowadzeniem produkcji rolniczej. Zdaniem [więcej...]

Kodeks przeciwdziałania uciążliwości zapachowej

Aktualności Rolnicze

Kodeks przeciwdziałania uciążliwości zapachowejOdczuwanie zapachów jest kwestią indywidualną. Ten sam zapach może wywołać różne reakcje, w zależności np. od oceny źródła zapachu i wrażliwości danej osoby. Określenie jednoznacznych kryteriów uciążliwości zapachowej jest niezwykle trudne, jednak nie ulega wątpliwości, że odory mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Długotrwałe narażenie na uciążliwość zapachową może wywołać [więcej...]

A MOŻE LAWENDA…

Porady Rolnicze

A MOŻE LAWENDA…Polski klimat nie przypomina upalnej Prowansji, jednak uprawa lawendy coraz częściej znajduje chętnych. Wzrasta powierzchnia upraw lawendyw Polsce, można sadzić odmiany mrozoodporne na lekkich wapniowych glebach. Lawenda coś w sobie ma- a jej walory estetyczne, zapachowe, medyczne i smakowe można wykorzystywać w kosmetyce, kuchni i dekoracjach. Choćby w agroturystyce każdy sposób wydaje się dobry by przyciągnąć turystów. [więcej...]

Rejestracja jagnięciny podhalańskiej jako ChOG

Aktualności Rolnicze

Rejestracja jagnięciny podhalańskiej jako ChOG 11 października 2012 roku w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 929/2012 z dnia 8 października 2012 roku rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „jagnięcina podhalańska” (ChOG). Jagnięcina podhalańska to mięso jagniąt rasy polska owca górska i cakiel podhalański, [więcej...]

Kurczęta w chowie przydomowym jako źródło pozyskania zdrowej żywności.

Aktualności Rolnicze

Kurczęta w chowie przydomowym jako źródło pozyskania zdrowej żywności.Autorem artykułu jest Andrzej Drozd W artykulę postaram się wykazać, że chów przydomowy kurek i kurcząt może być atrakcyjną formą pozyskania zdrowej żywności oraz okazją do posiadania atrakcyjnej hodowli przydomowej. Moje wieloletnie obserwacje rynku kurcząt odchowanych w Polsce pokazują różnorodność gospodarstw domowych prowadzących chów przydomowych kurcząt. Najczęściej chów przydomowy kurek i [więcej...]

Nowa jednostka chorobowa królików

Porady Rolnicze

Nowa jednostka chorobowa królikówAutorem artykułu jest Leszek Gacek Nieznana przyczyny biegunek u królików młodych. Przeciwdziałanie. Nowa jednostka chorobowa u królików Leszek Antoni Gacek Coraz częściej zdarza się, że króliki zaraz po odsadzeniu zaczynają chorować i dochodzi do masowych upadków. Początkowymi objawami jest brak apetytu, i osowiałość, następnie królik dostaje wzdęcia, słychać przelewające się [więcej...]

Ozonowanie pomieszczeń za pomocą generatorów ozonu - zalety i zastosowanie

Informacje Prasowe

Ozonowanie pomieszczeń za pomocą generatorów ozonu - zalety i zastosowanie Ozon to wszystkim znany gaz występujący w stratosferze, który powstaje pod wpływem promieni ultrafioletowych docierających ze Słońca, przy okazji pochłaniając go i chroniąc przed jego szkodliwym wpływem organizmy żywe zamieszkujące Ziemię. Ozon ma również inne właściwości – jest jednym z najlepszych środków bakteriobójczych, dlatego używa się go do dezynfekcji wody, a także pomieszczeń. Dlaczego [więcej...]

Rejestracja „cebularza lubelskiego” jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego

Aktualności Rolnicze

Rejestracja „cebularza lubelskiego” jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego Cebularz lubelski (ChOG) W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, opublikowane dziś zostało rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 844/2014 z dnia 23 lipca 2014 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [Cebularz lubelski (ChOG)]. Jest to już 37 polski produkt chroniony w Unii Europejskiej. Cebularz lubelski to ręcznie formowany okrągły placek, o średnicy [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »