shiuz__750 x 100 px_1

Prośba Ministerstwa w związku z polityką działań GV4

Aktualności Rolnicze

Prośba Ministerstwa w związku z polityką działań GV4Z dniem 1 lipca 2020 r. Polska objęła roczne przewodnictwo w Grupie Wyszehradzkiej (V4). Jednym z zadań Polski jest koordynacja polityki państw GV4 w UE. Z uwagi na propozycję Komisji Europejskiej przedstawianą w strategii „Od pola do stołu” w ramach Europejskiego Zielonego Ładu, dotyczącą rozważenia wprowadzenia obowiązku podawania w oznakowaniu żywności informacji o miejscu pochodzenia mleka oraz mleka i mięsa jako składnika [więcej...]

Jakość handlowa przetworów warzywnych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa przetworów warzywnychW I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych (kiszonek, marynat, warzyw konserwowych i chrzanu). Objęto nią 64 podmioty (w tym 5 prowadzących działalność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego). Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 107 partii. Z uwagi na niewłaściwy smak i obecność [więcej...]

Jakość handlowa pieczywa

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa pieczywaW I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pieczywa (ze szczególnym uwzględnieniem weryfikacji oznakowania). Objęto nią 157 piekarni produkujących m.in. pieczywo na zakwasie, deklarowane jako „bezglutenowe” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” oraz półcukiernicze. Cechy organoleptyczne W zakresie cech [więcej...]

Jakość handlowa pieczywa

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa pieczywa Jakość handlowa pieczywa W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pieczywa (ze szczególnym uwzględnieniem weryfikacji oznakowania). Objęto nią 157 piekarni produkujących m.in. pieczywo na zakwasie, deklarowane jako „bezglutenowe” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” oraz półcukiernicze. Cechy organoleptyczne W [więcej...]

Jakość handlowa napojów bezalkoholowych

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa napojów bezalkoholowychW I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej napojów bezalkoholowych. Objęto nią 43 producentów gazowanych i niegazowanych napojów, w tym dedykowanych dla dzieci i młodzieży. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 46 partii. Z uwagi na niewłaściwą klarowność zakwestionowano 1 partię (2,2%). Parametry [więcej...]

Jakość handlowa piwa

Aktualności Rolnicze

Jakość handlowa piwa Jakość handlowa piwa W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej piwa, którą objęto 46 producentów. Cechy organoleptyczne W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 32 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości. Parametry fizykochemiczne Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 79 partiach, z czego 12 zakwestionowano (15,2%). Stwierdzone [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »