Wartość odżywcza wybranych produktów roślinnych

Aktualności Rolnicze

Wartość odżywcza wybranych produktów roślinnych Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu doradców i zarazem kontynuując szkolenia z zakresu żywienia człowieka i zdrowego stylu życia, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie zaprasza na kolejne szkolenie połączone z warsztatami kulinarnymi, tym razem z zakresu żywienia człowieka, o tematyce: „Wartość odżywcza wybranych produktów roślinnych, wykorzystanie w procesie technologicznym, znaczenia w żywieniu [więcej...]

20 października – Europejski Dzień Seniora

Informacje Prasowe

20 października – Europejski Dzień SenioraZbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie u osób starszych. Osłabione łaknienie i pragnienie, a także zmniejszona zdolność przyswajania składników odżywczych sprawiają, że seniorzy muszą przykładać większą uwagę do tego, co i jak spożywają na co dzień. Z okazji Europejskiego Dnia Seniora, który przypada corocznie 20 października, przypominamy podstawowe [więcej...]

Międzynarodowy konkurs Rolnik Roku Regionu Morza Bałtyckiego 2019 rozstrzygnięty

Aktualności Rolnicze

Międzynarodowy konkurs Rolnik Roku Regionu Morza Bałtyckiego 2019 rozstrzygnięty Informujemy, że w organizowanym przez WWF, pod patronatem Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, konkursie na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego, w etapie międzynarodowym zwyciężyli Maria i Kristian Lundgaard-Karlshøj. Para duńskich rolników została nagrodzona za wybitne osiągnięcia na rzecz ograniczenia spływu substancji odżywczych do Morza Bałtyckiego. Międzynarodowe jury doceniło różnorodność [więcej...]

Bor – kluczowy pierwiastek w uprawie rzepaku

Porady Rolnicze

Bor – kluczowy pierwiastek w uprawie rzepaku  Uprawa rzepaku ozimego w sprzyjających warunkach może być rentowna. Genetyczny potencjał plonotwórczy tej rośliny wynosi 8 t/ha. Oczywiście w naszym kraju jest on niemożliwy do uzyskania, nawet w wyjątkowo sprzyjających warunkach. Ograniczenia i klimatyczne i glebowe nie pozwalają na osiąganie takich plonów. Przez ostatnie lata standardem było uzyskiwanie przez polskich rolników zbiorów na poziomie 4,5 [więcej...]

Na dobry początek – nawozy donasienne

Informacje Prasowe

Na dobry początek – nawozy donasienne  Do stosowania zapraw rolników na ogół nie trzeba namawiać. Praktyka udowodniła, iż jest to najskuteczniejszy i zarazem najprostszy sposób zabezpieczania plonu. Ten pierwszy chemiczny zabieg agrotechniczny od samego początku rozwoju kiełkujących na polu roślin zabezpiecza je przed patogenami. Chroni je przed chorobami występującymi w glebie lub przenoszonymi przez nasiona, a także i przed szkodnikami. Producenci [więcej...]

Wytyczne dotyczące możliwości zwolnienia z obowiązku znakowania żywności informacją o wartości odżywczej

Aktualności Rolnicze

Wytyczne dotyczące możliwości zwolnienia z obowiązku znakowania żywności informacją o wartości odżywczej Zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności większość środków spożywczych znajdujących się w sprzedaży jest objęta obowiązkiem podawania na etykiecie informacji o wartości odżywczej, która obejmuje następujące elementy: wartość energetyczna, ilość tłuszczu, [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »