Kierunki hodowli kukurydzy

Porady Rolnicze

Kierunki hodowli kukurydzy  Kukurydza zwyczajna jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych w Polsce, Europie i na świecie. Charakteryzuje się wysoką plennością i wszechstronnym użytkowaniem. Oprócz wykorzystania suchego ziarna do produkcji żywności, kukurydza ze względu na swoją wysoką wartość pokarmową jest również stosowana jako pasza energetyczna i objętościowa w żywieniu zwierząt gospodarskich. W ostatnich latach coraz większego [więcej...]

Postęp w hodowli pszenicy

Porady Rolnicze

Postęp w hodowli pszenicy  W naszym regionie pszenica jest gatunkiem o podstawowym znaczeniu w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego. W Polsce areał jej uprawy stanowi 25% powierzchni przeznaczanej pod zasiewy zbóż i wynosi około 2 mln hektarów. Gatunek ten ma najwyższy ze wszystkich zbóż potencjał plonowania, a wszechstronne możliwości wykorzystania ziarna sprawiają, iż pszenica jest uprawą o kolosalnym znaczeniu. Ograniczanie [więcej...]

Spytkówki 2017

Informacje Prasowe

Spytkówki 2017Spotkania polowe to doskonała okazja dla rolników, by zapoznać się z nowościami, jakie co roku pojawiają się na rynku. To także możliwość zweryfikowania, jak te rozwiązania sprawdzają się w praktyce. Czerwiec już tradycyjnie jest miesiącem „dni pola”. Od kilku lat dużym zainteresowaniem cieszy się impreza organizowana w Stacji Doświadczalno-Hodowlanej w Spytkówkach w Wielkopolsce. Jest to jedno z nielicznych [więcej...]

Pszenice mieszańcowe – aktualny stan plantacji

Porady Rolnicze

Pszenice mieszańcowe – aktualny stan plantacjiW naszym kraju areał uprawy pszenicy ozimej wynosi około 2 mln hektarów. To około 25% ogólnej powierzchni zasiewów zbóż. Zainteresowanie uprawą pszenicy stale rośnie. Wynika to z ogromnego znaczenia gospodarczego, wszechstronnego wykorzystania ziarna i najwyższego potencjału plonowania wśród wszystkich gatunków roślin zbożowych. Wysokie plonowanie, dobra jakość handlowa, odporność na stresy [więcej...]

Żyto mieszańcowe – skąd ta nieufność rolników?

Porady Rolnicze

Żyto mieszańcowe – skąd ta nieufność rolników?  Na polskim rynku pierwsze odmiany żyta mieszańcowego pojawiły się ponad dwadzieścia lat temu. Aktualnie powierzchnia uprawy hybryd zajmuje około 100 tysięcy hektarów, co stanowi jedynie kilkanaście procent całej powierzchni przeznaczonej na uprawę tego gatunku. Dla porównania: u naszych zachodnich sąsiadów odmianami mieszańcowymi obsiane jest ponad 400 tys. ha, co stanowi około 70% całego areału. Cechują [więcej...]

Czy mieszańce wyprą tradycyjne odmiany pszenicy?

Porady Rolnicze

Czy mieszańce wyprą tradycyjne odmiany pszenicy? Około sto lat temu odkryto fenomen heterozji – wysoki wigor i bujność występującą w pierwszym pokoleniu mieszańców. Od tego czasu hodowcy nieustannie tworzą nowe krzyżówki. Ich hodowla różnie się rozwija, w zależności od gatunków. Na przykład wszystkie odmiany kukurydzy i słonecznika to mieszańce, natomiast udział mieszańców w zbożach: w pszenicy, życie czy owsie nadal stanowi znikomy procent. [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »