Jęczmień browarny – szczególne wymagania

Porady Rolnicze

 Jęczmień browarny – szczególne wymaganiaZiarno jęczmienia browarnego służy do produkcji słodu jęczmiennego potrzebnego w procesie fermentacji alkoholowej piwa i whisky. Na cele browarnicze można uprawiać wyłącznie odmiany browarne, które ocenia się pod względem parametrów jakościowych słodu i brzeczki oraz cech ziarna. Do wyznaczenia wartości browarnej służy ocena syntetyczna, na którą składa się pięć cech: ekstraktywność, liczba Kolbacha, siła [więcej...]

Jak osiągnąć sukces w uprawie jęczmienia?

Porady Rolnicze

Jak osiągnąć sukces w uprawie jęczmienia?Powierzchnia zasiewów jęczmienia w Polsce wynosi około milion ha. Przeważają formy jare. Przeznacza się je głównie na cele paszowe (około 70%) i do produkcji słodu browarnianego (około 13%). Warto zatem wiedzieć – jak, gdzie i kiedy uprawiać to zboże, by spełniało oczekiwania przetwórców. Pierwszą ważną sprawą przy uprawie jęczmienia jarego - zarówno browarnego, jaki i pastewnego - jest [więcej...]

Więcej słodu z polskiego jęczmienia

Aktualności Rolnicze

Więcej słodu z polskiego jęczmienia Lider wśród producentów słodów kolorowych w Polsce, Słodownia Strzegom, kończy kampanię skupu surowca. W tym roku do silosów trafi aż o 65 procent więcej jęczmienia niż w roku ubiegłym. Tegoroczny skup jęczmienia browarnego w Strzegomiu ma się zakończyć wynikiem 38 tys. ton, co w porównaniu z 2011 rokiem, kiedy producenci dostarczyli 23 tys. ton ziarna, stanowi znaczący przyrost. Tak wyraźna tendencja wzrostowa utrzymuje się [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »