shiuz__750 x 100 px_1

Wpływ pandemii COVID-19 na rynek mięsa drobiowego

Aktualności Rolnicze

Wpływ pandemii COVID-19 na rynek mięsa drobiowegoZ powodu rozwoju w pandemii koronawirusa, zamknięciem restauracji i hoteli eksport drobiu z Polski praktycznie zamarł. Pierwsze dni epidemii w Polsce spowodowały wzrost popytu konsumenckiego, który po kilku dniach spadł do niskiego poziomu, wraz z nim krytycznie obniżyły się także ceny skupu brojlerów kurzych. Ceny żywca drobiowego spadły w Polsce o około 60 procent, przy przepełnionych chłodniach i mroźniach, wielu [więcej...]

Nowy produkt Concordii dla producentów jaj i drobiu

Informacje Prasowe

Nowy produkt Concordii dla producentów jaj i drobiu Rozumiejąc potrzeby klientów z sektora rolnego, Concordia Ubezpieczenia wraz z niemieckim liderem rynku ubezpieczeń zwierząt – Vereinigte Tierversicherung Gesellschaft a.G. – wprowadza właśnie na polski rynek produkt – Concordia Produkcja Zwierzęca. Ubezpieczenie produkcji zwierzęcej od utraty zysku zapobiega utracie płynności funkcjonowania gospodarstwa w przypadku padnięcia dużej liczby zwierząt lub zablokowania [więcej...]

TARGI ROLNICZE AGRO-TARG 2017

Aktualności Rolnicze

TARGI ROLNICZE AGRO-TARG 2017Już po raz 24 Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku zorganizował Targi Rolnicze AGRO-TARG 2017. W imprezie tradycyjnie uczestniczyła Lubuska Izba Rolnicza prezentując na swoim stoisku wydawnictwa rolnicze oraz służąc informacją i poradą. Tegoroczna aura nie rozpieszczała uczestników targów, jednak padający z niewielkimi przerwami deszcz nie odstraszył ani wystawców i sprzedawców, ani zwiedzających [więcej...]

Dramat polskich producentów drobiu

Aktualności Rolnicze

Dramat polskich producentów drobiuTrzydzieste ósme w Polsce, a zarazem trzecie w Wielkopolsce ognisko wirusa ptasiej grypy, wykryto na fermie w miejscowości Kaliszkowice Kaliskie w gm. Mikstat. Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach przebadał pobrane próby od padłych zwierząt i oficjalnie potwierdził obecność w nich wirusa H5N8.   Tak jak w poprzednim przypadku, które wystąpiło także w powiecie ostrzeszowskim, choroba wystąpiła [więcej...]

Zapalenie skóry podeszwy (FPD) – problemem w produkcji drobiu

Porady Rolnicze

Zapalenie skóry podeszwy (FPD) – problemem w produkcji drobiu  W ciągu ostatnich dziesięcioleci dobrostan staje się coraz ważniejszym zagadnieniem w produkcji drobiu. Zapalenie skóry (FPD) jest uznawane jako parametr dobrostanu w intensywnych systemach produkcyjnych. Problem związany jest z zarządzaniem, higieną i jakością ściółki. Programy nadzoru i oceny w ubojniach stosowane są w celu zmniejszenia częstości występowania uszkodzeń podeszwy w populacjach brojlerów [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »