Według prognoz Agencji Rynku Rolnego przeciętne ceny skupu żywca wieprzowego w czerwcu będą kształtować się na poziomie 5,40-5,70 zł za kg, a we wrześniu - 5,60-6 zł za kg.
W połowie marca 2013 roku ceny skupu żywca wieprzowego ukształtowały się na poziomie 5,33 zł za kg, czyli o 2% wyższym niż miesiąc wcześniej i o 4% wyższym niż przed rokiem. - Niekorzystne warunki ekonomiczne chowu trzody chlewnej w latach 2011 i 2012 spowodowały spadek produkcji świń. Jak podał GUS, w końcu listopada 2012 roku pogłowie trzody wyniosło 11,1 mln sztuk - to o 14,8% mniej niż przed rokiem i o prawie 25% mniej niż dwa lata wcześniej. Szacuje się, że w 2012 roku krajowa produkcja żywca wieprzowego była o 10% niższa niż rok wcześniej – wyjaśnia Jan Brożek z działu ekonomiki Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Eksperci uważają, że w bieżącym roku nastąpi dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej, jak również krajowej produkcji żywca wieprzowego.
Ale jak kształtuje się bieżąca opłacalność produkcji tuczników? Koszt wyprodukowania 1 kg żywca tucznika w cyklu zamkniętym (własne zboża paszowe i własne prosięta) w kwietniu wynosił 5,26 zł, a średnia cena skupu (11 kwietnia) to 5,32 zł za 1 kg. – Czyli, że cena skupu ledwo pokrywa koszt produkcji – tłumaczy specjalista. Jeśli rolnik miałby osiągać dochód na poziomie wynagrodzenia średniego krajowego (netto) wg GUS, to cena skupu powinna wynosić 6,29 zł za 1 kg tucznika. Z wyliczeń widać, że w tym roku hodowla trzody chlewnej jest nieopłacalna.
Anetta Przespolewska
Źródło
"Wieści Rolnicze"
http://www.wiescirolnicze.pl