Są niezbędnymi urządzeniami w hodowli zwierząt. Miażdżą ziarno na płatki bez wytwarzania mąki. Proces ten polega na gnieceniu ziarna za pomocą dwóch walców o jednakowej średnicy. Aby uzyskać pożądaną formę zgniotu najlepiej użyć ziarna o wilgotności od 14% do 16%. Dla każdej grupy zwierząt stosuje się różny stopień rozdrobnienia, który wynika z wymagań zootechnicznych. Zgniatacze zostały wyposażone w układ śrubowy pozwalający dostosować grubość zgniotu do określonych potrzeb. Energooszczędny silnik gwarantuje efektywną pracę przy umiarkowanym poborze energii. W porównaniu z tradycyjnym śrutownikiem uzyskać można lepszą przyswajalność pokarmu w żywieniu zwierząt - około 95%, a co za tym idzie większy i szybszy przyrost masy. Dzięki zastosowaniu zgniatacza uzyskuje się pełnowartościowy pokarm – niska temperatura pracy uniemożliwia wystąpienie zjawiska denaturyzacji białka. Zgniatacze firmy UNIMETAL gniotą: kukurydzę, żyto, owies, jęczmień, rzepak, pszenicę, chmiel i len.