W Polsce święto Hallowen nie jest obchodzone z takim rozmachem jak w Stanach Zjednoczonych. Jest to jednak doskonała okazja do spotkania w gronie najbliższych i wypróbowania przepisów na okazjonalne przekąski. Przedstawiamy trzy szybkie przepisy z dynią w roli głównej, której właściwości odżywczych często nie doceniamy.
Halloween przywędrowało do USA dopiero w XIX wieku – dzięki emigrantom z Irlandii. Jednak już dwa tysiące lat temu Celtowie ostatniego dnia października odstraszali duchy wykonując przy tym specjalne rytuały. Dzisiaj to jedno z najbardziej komercyjnych świąt na całym świecie, a barwni przebierańcy, czarownice i inne strachy odwiedzają już nie tylko amerykańskie domy. W Polsce Halloween kojarzy się głównie z dynią. Choć zazwyczaj pełni rolę ozdoby, może być składnikiem pysznych przekąsek. Nie bez powodu owoc dyni króluje na naszych stołach jesienią. W tym czasie posiada największą wartość odżywczą. Ta pomarańczowa roślina jest niskokaloryczna, zawiera B-karoten, ma sporo potasu i witamin z grupy B. Ponadto idealnie nadaje się na przetwory, nie tracąc swoich właściwości. Prezentujemy kilka prostych przepisów, które sprawdzą się nie tylko na tą okazję.
Ze smakowitym wnętrzem
Faszerowaną dynię można przyrządzić na wiele sposobów, przygotowując „środek” na bazie różnych rodzajów mięs i dodatków. Ograniczeniem będzie jedynie nasza kulinarna wyobraźnia i gust. Tym razem proponujemy coś smacznego i lekkiego – farsz z ryżem i warzywami. Na początek odkrawamy górną część dyni i usuwamy nasiona. Środek nacieramy mieloną papryką wcześniej wymieszaną z pieprzem ziołowym oraz solą. Następnie drobno kroimy cebulę, czosnek, szczypiorek i cukinię. Pomidory parzymy, a potem obrane ze skórki kroimy w ćwiartki. Ugotowany ryż łączymy z warzywami, orzechami i oliwą. Na końcu farsz doprawiamy do smaku i napełniamy nim wnętrze dyni. Danie przykrywamy „czapeczką” i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.
Na ostro
Haloweenowa kuchnia powinna być pikantna i wyrazista w smaku. Dlatego pozycją obowiązkową jest dynia marynowana w occie. Można ją serwować jako przystawkę albo dodatek do innych dań, przepis jest niezwykle prosty. Warzywo obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i zabieramy się do przygotowania zalewy. Cukier rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dodajemy ocet. Do zagotowanej zalewy wrzucamy kawałki dyni. Na końcu układamy warzywo w słoikach i przyprawiamy imbirem.
Coś na rozgrzanie
Krem z dyni to prawdziwy klasyk, który doskonale sprawdzi się w zimowe wieczory. Potrawę możemy przygotować w zaledwie 40 minut, a jej przyrządzenie nie powinno sprawić kłopotu nawet osobom stawiającym w kuchni pierwsze kroki. Wystarczy w garnku rozgrzać masło i oliwę, a następnie dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz odrobinę kuminu. Całość dusimy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki dyni i podsmażamy, a potem razem z wywarem gotujemy przez 20 minut. Na końcu zupę miksujemy razem z serem. Danie podajemy z pieczywem, a jeśli chcemy zaskoczyć gości, możemy zaserwować ją w wydrążonej dyni.
Tegoroczne Hallowen może być początkiem kulinarnej przygody z dynią – idealnej do przyrządzenia na słodko, kwaśno albo ostro. Jest smaczna, lekka, a co najważniejsze zdrowa. Dlatego warto, aby zagościła w naszej kuchni na dłużej.
Źródło: Krosagro
Informacje uzupełniające:
KROSAGRO to wysokiej jakości tunele foliowe oraz szklarnie używane do przedłużenia okresu uprawy różnego rodzaju roślin, owoców i warzyw. Oferta zawiera szeroką gamę gotowych produktów przeznaczonych zarówno dla indywidualnych rolników, jak i dla producentów detalicznych i hurtowych. Produkty KROSAGRO są wytwarzane z najlepszych materiałów, rur i profili stalowych firmy Stal Impex Sp. z o.o.