Zapotrzebowanie konsumentów na informacje o pochodzeniu żywności nieustannie rośnie. Podstawowym celem etykietowania żywności jest dostarczanie konsumentom spójnych i przejrzystych informacji, umożliwiających dokonywanie świadomych wyborów. Kilkanaście organizacji rolniczych i wspierających rolnictwo z państw Unii Europejskiej, w tym Solidarność RI, przygotowało, w ramach Europejskiej Inicjatywny Obywatelskiej, projekt pn. „Zdemaskuj swoje jedzenie”. Według ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego wskazanie kraju pochodzenia żywności zwiększa świadomość konsumentów związaną z produktem, a także może być użytecznym narzędziem zapobiegania fałszowaniu żywności. - Znakowanie żywności to ważny element kształtowania świadomości konsumentów. Chcemy, żeby nasi konsumenci mieli pełną wiedzę, co kupują. Dlatego wprowadzamy oznaczenia, żeby ta żywność była łatwo rozpoznawalna. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami podpisałem rozporządzenie, które wprowadzi znakowanie polską białą-czerwoną flagą ziemniaków. Teraz wystąpię też do Komisji Europejskiej o notyfikację znakowania mięsa – powiedział minister Ardanowski. Inicjatywa „Zdemaskuj swoje jedzenie” jest działaniem w kierunku zabiegania o ujednolicenie w Unii Europejskiej kryteriów znakowanie żywności, w celu poprawy bezpieczeństwa oraz przejrzystości informacji w obrębie całego łańcucha dostaw żywności. Deklarację w tej sprawie może złożyć każdy obywatel UE. Interaktywny formularz znajduje się na stronie: https://www.eatoriginal.eu/
Zdemaskuj swoje jedzenie
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/