Serdecznie zapraszamy na finał 8. edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, który odbędzie się 7 października w Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim, start o godz. 14.
Konkurs, którego organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, odbywa się w trzech etapach – powiatowym, wojewódzkim oraz ogólnopolskim. Do finału zakwalifikowało się 16 kół gospodyń wiejskich, po jednym z każdego województwa, których potrawy zwyciężyły w regionalnych konkursach.
Finaliści „Bitwy Regionów” i ich popisowe potrawy:
- województwo dolnośląskie: Koło Gospodyń Wiejskich Kluczowianki – schab w borowikach
- województwo kujawsko-pomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku – gęsina w sosie śliwkowo- cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki
- województwo lubelskie: Koło Gospodyń Wiejskich “Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach – udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym
- województwo lubuskie: Koło Gospodyń Wiejskich Muszkowianki – indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety
- województwo łódzkie: Koło Gospodyń Wiejskich w Niwach – zupa grzybowa z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu
- województwo małopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary – ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku
- województwo mazowieckie: Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej – zieleńska szynka z nogą
- województwo opolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa – przekładaniec miechowski (potrawa z kapusty kiszonej, pęczaku i kaszanki) podany ze swojską musztardą
- województwo podkarpackie: Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej – karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych
- województwo podlaskie: Koło Gospodyń Wiejskich Olmoncianki - polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu
- województwo pomorskie: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne ,,Kościerska Chata” – zupa rybna z ziemniakami – Rebionka z bulwami
- województwo śląskie: Koło Gospodyń Wiejskich Karolinki w Kamienicy Polskiej – doskonałe pieczonki z siadłym mlekiem lub maślanką
- województwo świętokrzyskie: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Tarczku – męcybuły
- województwo warmińsko-mazurskie: Koło Gospodyń Wiejskich Jesionowianki – sandacz okraszany koperkiem, pod pierzyką z aksamitnej śmietanki podany z warmińskimi plincami, surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu
- województwo wielkopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo Feniks – dziki gołąbek w modrej otulony kremowym sosem z borowików brunatnych
- województwo zachodniopomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich “Ach te Baby” – ryba w ogniu z kwaśnikiem
Celem konkursu jest przede wszystkim promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także wspieranie działalności Kół Gospodyń Wiejskich, a co za tym idzie, aktywizowanie lokalnych społeczności wiejskich.