27 sierpnia w Gnieźnie rolnicy z całej Wielkopolski złożyli dziękczynienie za tegoroczne plony. Uroczystą mszę świętą odprawił i homilię wygłosił J.E. Ksiądz Arcybiskup Wojciech Polak, Prymas Polski.
Starostami tegorocznych dożynek byli Pani Anna Frankiewicz z Pyszczynka (gm. Gniezno) oraz Pan Zbigniew Stajkowski z Michalczy (gm. Kłecko), którzy w imieniu wszystkich rolników złożyli dary ołtarza.
Po nabożeństwie uroczysty Obrzęd Dożynkowy wykonał Zespół Pieśni i Tańca „Łany” z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Gospodarzami uroczystości byli Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, Starosta Powiatu Gnieźnieńskiego Beata Tarczyńska oraz Prezydent Miasta Gniezna Tomasz Budasz.
W uroczystościach wzięły udział delegacje rolników ze wszystkich powiatów Wielkopolski, a także parlamentarzyści, samorządowcy oraz przedstawiciele instytucji pracujących na rzecz rolnictwa.
Uroczystościom dożynkowym towarzyszyła Wystawa Rolnicza pod tytułem „Wielkopolska wieś – tradycja i nowoczesność” organizowana przez Wielkopolską Izbę Rolniczą, w której wzięło udział ponad 60 wystawców reprezentujących branżę okołorolniczą, a także instytucje wspierające rolnictwo. W ramach Wystawy Wielkopolska Agencja Zarzadzania Energią oraz Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego zorganizowali Wielkopolskie Dni Energi. Na dożynkowych gości czekały również atrakcje organizowanego przez Wielkopolską Izbę Rolniczą Pikniku Owocowo - Warzywnego. W ramach Pikniku odbyły się degustacje, pokazy kulinarne oraz konkursy dla dzieci i dorosłych. Kolejnym kulinarnym akcentem uroczystości był Finał XVII edycji Wojewódzkiego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, który ma na celu wyłonienie lokalnych produktów i potraw charakterystycznych dla kuchni tradycyjnej danego regionu. Organizatorem Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, współorganizatorami finału regionalnego był samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz Wielkopolska Izba Rolnicza.
Wielkopolska Izba Rolnicza wspólnie z Wielkopolskimi Zarządami Polskiego Związku Łowieckiego przygotowała ponad 6 tysięcy porcji bigosu oraz gulaszu z dziczyzny, grzybów i wielkopolskich warzyw.
Przed południem Wielkopolska Izba Rolnicza wydała śniadanie, na które zaproszono delegacje przybyłe na dożynkowe uroczystości, w sumie blisko 2000 osób.
Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej dziękuje wszystkim uczestnikom, którzy przygotowali stoiska w ramach Wystawy Rolniczej. Dziękuje współorganizatorom: Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Wielkopolskiego, Starostwu Powiatowemu w Gnieźnie, Urzędowi Miejskiemu w Gnieźnie, Polskiemu Związkowi Łowieckiemu Oddział Wielkopolski oraz nauczycielom i uczniom Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Gnieźnie. W szczególny sposób dziękuje członkom Rady Powiatowej WIR w Gnieźnie oraz pracownikom Wielkopolskiej Izby Rolniczej, którzy brali bezpośredni udział w przygotowaniu Wystawy Rolniczej „Wielkopolska wieś tradycja i nowoczesność”.
WIR
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/