W dniu 7 listopada 2013 r grupa młodzieży i nauczycieli z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie oraz francuskiej szkoły rolniczej - Lycèe Agricole Bougainville z Brie-Comte-Robert k/ Paryża zwiedziła linie technologiczne do przetwórstwa surowców na poziomie gospodarstwa w Oddziale w Radomiu.
Janusz Lesisz – specjalista ds. przetwórstwa, przedstawił proces wytłaczania soków i warzyw, produkcji serów i masła oraz przetwórstwa mięsa. Młodzież degustowała sok jabłkowy oraz ser żółty, które to produkty bardzo im smakowały.
Po wizycie w Radomiu, młodzież pojechała do Pokazowego Gospodarstwa Ekologicznego w Chwałowicach. Pan Włodzimierz Stachura – kierownik gospodarstwa oprowadził grupę po gospodarstwie oraz zaprezentował maszyny i urządzenia do przemiału zbóż na poziomie gospodarstwa.
Goście z Francji zadawali prelegentom bardzo dużo pytań, szczególnie zainteresowani byli kosztami zakupu linii, wydajnością oraz opłacalnością tych przedsięwzięć.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/