Przedstawiciele organizacji przedsiębiorców z Republiki Białoruś odwiedzili Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa CDR w Radomiu oraz nasze Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach. Goście byli zainteresowani małym przetwórstwem rolnym i możliwością promocji produktu regionalnego.
Rolnictwo i przetwórstwo Białorusi jest całkiem inaczej zorganizowane niż w Polsce. Dominują bardzo duże gospodarstwa rolne, liczone w tysiącach hektarów, a każdy rejon ma swój kombinat mięsny. Sprzyja to produkcji taniej, ale masowej żywności. Tymczasem tradycje przetwórstwa na Białorusi mają podobne korzenie jak w Polsce czy Litwie. Gospodarze produkowali wyborne wędliny, sery, nalewki, chleb. Przedstawiciele przedsiębiorców podkreślali, że podobne jak prezentowane u nas przetwórstwo jest możliwe w ich lokalnych warunkach. Kilka gospodarstw rolnych jest zainteresowanych produkcją ekologiczną, co byłoby źródłem surowca dla przetwórstwa produktów regionalnych.
Drugim punktem wizyty naszych gości było krakowskie muzeum hrabiego Emeryka Hutten-Czapskiego, urodzonego w Stańkowie koło Mińska. Rozwija się tam bowiem muzeum hrabiów Czapskich, oparte o bogatą kolekcję historyczną hrabiego Emeryka i całej rodziny.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/