1 września w Michałkowie zebrali się rolnicy z całej Wielkopolski, by wspólnie podziękować za zebrane plony. Gospodarzami uroczystości byli szefowie organizacji rolniczych szczebla wojewódzkiego, delegacje rolników z poszczególnych powiatów oraz dyrektorzy instytucji działających w otoczeniu rolnictwa. Patronat Honorowy nad Wielkopolskim Świętem Plonów objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba.
Uroczystość rozpoczęła Msza Święta dziękczynna za zebrane plony, którą celebrował Ksiądz Dziekan Bronisław Chrzępa, Proboszcz Parafii pod wezwaniem Świętego Wojciecha w Lewkowie. Podczas Mszy Świętej zaśpiewał Chór Lira z Ostrowa Wielkopolskiego. Ołtarz, na którym odprawiona została Masza Święta składał się z ziemiopłodów i kwiatów.
Wielkopolskie Święto Plonów stało się okazją do wręczenia odznaczeń. Piotr Walkowski prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej wręczył odznaczenie Zasłużony dla Rolnictwa nadaną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalembę. Odznaczeniem uhonorowano 31 osób. Wręczono także 6 Medalionów im. dr Aleksandra hr. Szembeka za działalność na rzecz rolnictwa i rozwoju wsi wielkopolskiej przyznanych przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.
W trakcie części artystycznej uroczystości dokonano przedstawienia subregionów wielkopolskich. Na scenie zaprezentowały się zespoły śpiewacze i taneczne z całej Wielkopolski: Lubaszanki, Chodowskie Nutki, Zespół Pieśni i Tańca Przygodzice, Kapela Pleszowiocy, Wróżewianki, Lutogniewiacy, Kapela Koźlarska, Różnowianie, Katarzynki, Zespół Śpiewaczy Pod Kasztanem, Kapela Ludowa Furmany oraz Głogowianie. Na zakończenie wystąpił Zespół Jorgusie.
W uroczystościach Wielkopolskiego Święta Plonów według szacunków organizatorów wzięło udział około 10 tysięcy osób. W trakcie Wielkopolskiego Święta Plonów uczestnicy poczęstowani zostali wyrobami kulinarnymi, do przygotowania których zużyto 1.500 kg mięsa drobiowego z kur, gęsi i indyka, 500 kg wyrobów z wieprzowiny, 2.000 kilogramów świeżo wypieczonego chleba, 500 kg ziemniaków, 500 kg ogórka kiszonego, 200 kg kiszonej kapusty, 200 kg smalcu, 500 kg pomidorów oraz 200 kg cebuli. Przygotowano i wydano łącznie 1.400 litrów zup dla 6 000 osób. Były to czernina, flaki z żołądków drobiowych oraz zupa warzywna.
Goście uroczystości poczęstowani zostali potrawami przygotowanymi przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Jaskółek, Gorzyc Wielkich i Ludwikowa oraz Firmę PAULA. Spróbować można było rolady z indyka nadziewanej szpinakiem i serem Lazur, gulaszu z indyka z ryżem, szaszłyków drobiowych oraz wędzonych kurczaków, faszerowanych indyków i gęsi. Dodatkowo Gospodarstwo Agroturystyczne TOPOLA z Topoli Wielkiej przygotowało 100 kg Przygodzkiego Karpika na Kwaśno, który także przeznaczony był do degustacji.
Wielkopolscy Rolnicy podzielili się ziemiopłodami z przybyłymi gośćmi, rozdając 5.000 kg pomidorów, 5.000 kg ogórków, 5.000 kg ziemniaków, 600 kg dyni, 500 kg śliwek, 500 kg gruszek i po kilkaset kilogramów cebuli, kalafiora, sera, pora i buraków ćwikłowych. Rozdano także 3.000 jaj. Dodatkowo rozdano także 2.000 róż, przekazano również żywe gęsi i indyki.
W ramach Pikniku Drobiowego- Krajowe Święto Indyka przeprowadzono konkursy dla dzieci i dorosłych. Nagrodami w konkursach dla najmłodszych były talony na rozliczne atrakcje oferowane przez mini wesołe miasteczko oraz słodycze. Dorośli nagrodzeni zostali produktami drobiowymi oraz rywalizowali także o lot samolotem.
Wielkopolskiemu Świętu Plonów towarzyszyła wystawa sprzętu rolniczego. Swoją ofertę zaprezentowały instytucje działające w otoczeniu rolnictwa. W sumie ekspozycja zgromadziło ok. 50 wystawców. Wystawa zorganizowana została przez Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego z Ostrowa Wielkopolskiego oraz Radę Powiatową WIR z Ostrowa Wielkopolskiego.
Wielkopolskie Święto Plonów stało się także okazją do wręczenia zestawów medycznych. Cztery Torby Medyczne PSP-1 ufundowane zostały z Funduszu Prewencyjnego KRUS. Zestawy odebrali strażacy z jednostek OSP w Czekanowie, OSP Kuny, OSP Lipy - Nowy Dwór oraz OSP Strykowo.
W związku z przypadającą 1 września rocznicą wybuchu II Wojny Światowej zorganizowano wystawę sprzętu militarnego z tego okresu.
Chętni mogli sprawdzić swoje umiejętności w zawodach strzeleckich o tarczę Prezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotra Walkowskiego.
Uczestnicy mogli również skorzystać z atrakcji oferowanych przez Aeroklub Ostrowski - loty oraz skoki spadochronowe w asyście, a także zapoznać się ze sprzętem lotniczym.
Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski dziękuje wszystkim uczestnikom, którzy swoją obecnością zaszczycili wielkopolskich rolników oraz wszystkim instytucjom, firmom oraz członkom i pracownikom Wielkopolskiej Izby Rolniczej za przygotowanie i przeprowadzenie Wielkopolskiego Święta Plonów.
Katarzyna Strzyż,
BP WIR w Ostrowie Wlkp.
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/