W dniach 14-15 czerwca 2016 roku w CDR Radom odbyło się szkolenie połączone z praktycznymi warsztatami pt. „Sprzedaż bezpośrednia oraz działalność marginalna, lokalna i ograniczona jako elementy poszerzania źródeł przychodów gospodarstw rybackich”. Szkolenie to zostało zorganizowane przez Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu w ramach projektu 7th PR UE TRAFOON (Traditional Food Network to Improve the Transfer of Knowledge for Innovation) przy współpracy ze Stowarzyszeniem Rybackim “Żabi Kraj”.
Program obejmował część teoretyczną, podczas której wykładowcy omówili:
- dr inż. Andrzej Lirski z Instytut Rybactwa Śródlądowego – „Przegląd potencjalnych, dodatkowych, źródeł przychodów gospodarstw rybackich”,
- Janusz Lesisz z CDR O/Radom - „Sprzedaż bezpośrednia oraz Działalność Marginalna, Lokalna i Ograniczona – uwarunkowania prawne”,
- lek. wet. Andrzej Szpulak - „Sprzedaż bezpośrednia oraz Działalność Marginalna, Lokalna i Ograniczona – wymagania weterynaryjne”,
- prof. dr hab. Andrzej Dowgiałło z Zakładu Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa, Morski Instytut Rybacki - “Maszyny i urządzenia w małym przetwórstwie ryb”,
- dr inż. Grzegorz Tokarczyk z Katedry Technologii Żywności Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie - “Technologia wytwarzania nowych produktów z ryb słodkowodnych”,
- dr inż. Grzegorz Bienkiewicz z Zakładu Towaroznawstwa i Oceny Jakości Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie – „Aspekty jakościowe w produkcji żywności pochodzenia rybnego. Etykietowanie produktów”,
- dr Ewa Siemianowska z Katedry Podstaw Bezpieczeństwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiegp w Olsztynie – „Właściwości żywieniowe ryb słodkowodnych jako argument w promocji produktów rybnych. Marketing oraz promocja produktów rybnych” .
Po zajęciach teoretycznych odbyły się warsztaty prowadzone przez dr inż. Grzegorza Tokarczyka, dr inż. Grzegorza Bienkiewicza i Andrzeja Śliwę z CDR Radom, w trakcie których zaprezentowano przygotowanie surowca ryb obejmujące przyjęcie surowca, wstępną ocenę i klasyfikację surowca, obróbkę wstępną, płukanie i solankowanie. Następnie ryby poddano wędzeniu.
W ocenie uczestników, producentów żywności pochodzącej z rybackich gospodarstw śródlądowych, hodowców ryb oraz przetwórców, stosujących tradycyjne metody produkcji i przetwórstwa, cel warsztatów, tj. zaprezentowanie przez wykładowców informacji dotyczących możliwości podejmowania w gospodarstwach rybackich działań pozwalających na poszerzenie oferty produktów, a co za tym idzie uzyskanie dodatkowych przychodów, został w pełni osiągnięty.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/