Już za 3 dni od 10 do 12 września 2015 Augustów stanie się mleczarskim centrum Europy przedstawiciele Komisji Europejskiej, rządów Polski, Niemiec, Francji, Holandii, Węgier a także Chin, szefowie branżowych organizacji mleczarskich i producenckich, zakładów i spółdzielni mleczarskich oraz firm współpracujących z branżą dyskutować będą o przyszłości sektora rynku mleka w Polsce, Unii Europejskiej i na świecie.
To ważny rok dla Polski i Unii Europejskiej po zniesieniu kwotowania. Ponadto w Polsce, jak i innych europejskich krajach branża mleczarska borykała się z ogromnym problemem suszy, co dodatkowo pogłębiło sytuację kryzysową.
W trakcie paneli dyskusyjnych poruszony zostanie temat sytuacji w branży mleczarskiej i przyszłości rynku mleka. Ideą paneli jest pokazanie tematyki mleczarstwa w możliwie szerokim kontekście. Zaproszeni goście, to ludzie z często zupełnie różnym backgroundem w obrębie danej dziedziny, których łączy wspólna sprawa. Spotkania odbędą się w Sali Wigry w Hotelu Warszawa w życzliwej atmosferze. Organizatorzy liczą na dużo interakcji i ciekawą dyskusję.
Poniżej przedstawiamy szczegółowy plan 6 debat:.
10 września godz. 14-14.30 „Struktura spółdzielczości mleczarskiej na świecie w kontekście przydatności do nowych wyzwań”
Moderator sesji Edmund Borawski, Prezes Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL, Prezes Polskiej Izby Mleka, Poseł na Sejm RP. Idealny znawca tematu mleczarstwa zarządzający firmą MLEKPOL od 33 lat. Uczestnicy dyskusji z Australii Peter Stahle, z Danii - Kirsten Holm Svendsen, z Francji - Damien Lacombe, i Polski - Jan Dworniak - Prezes Centrum Badań Audytorskich Analiz i Doradztwa Finansowego oraz Krzysztof Banach - Wiceprezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, który posiada ogromne doświadczenie i prężnie działa na rzecz hodowców, dobrze zna problemy z którymi się borykają i zawsze ich wspiera. Uczestnicy rozmawiać będą o nowych wyzwaniach i możliwościach rysujących się w branży mleczarskiej.
10 września godz. 15.30-16.00 „Determinanty konkurencyjności sektora mleczarskiego”
O tym, że sytuacja na rynku mleka jest trudna i złożona, a ceny spadają do poziomu sprzed 6 lat wszystkim wiadomo. Jak temu zaradzić, jakie wyznaczniki konkurencyjności będą decydowały o utrzymaniu się w ścisłej czołówce na rynku będą rozmawiać specjaliści związani od lat z tym tematem. Moderatorem dyskusji jest Michał Pietrzak - prof. SGGW, Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw, WNE, w panelu uczestniczyć będą: Joerg Seifert Sekretarz Generalny FEFANA (Europejskiego Stowarzyszenia Specjalnych Składników Pasz i ich Mieszanek), Martijn Homan- Radca Rolny, Ambasada Królestwa Niderlandów w Polsce oraz Edward Bajko – Prezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek z Radzynia Podlaskiego, należącej do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce.
10 września godz. 17.30-18.00 „Promocja i handel - możliwości rozwoju i formy wsparcia”.
Dyskusję poprowadzi Agnieszka Maliszewska Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka, Organizator FSM. Uczestniczyć w dyspucie będą: Attila Nagy - Naczelnik w Departamencie Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa Węgier, Csaba Vitárius - Ekspert ds. produktów zwierzęcych w Departamencie Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa Węgier, Piotr Michalak - Wiceprezes Zarządu Polish Consulting Company Sp. z o.o., Hans Erwin Barth - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Komisji Europejskiej, Kierownik Wydziału Promocji Produktów
Rolnych, Henryk Szymański - Radca Minister Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Wilnie, znawca perspektyw wymiany handlowej.
11 września godz. 10.25-11.00 „Światowy kryzys, jak wpływa i oddziałuje na rynek mleka”
Eksperci pochylą się nad tematem kryzysu, którego doświadczają różne kraje europejskie oraz możliwych strategiach rozwoju branży mleczarskiej w dobie globalizacji handlu.
W porannej sesji prowadzonej przez prof. Andrzeja Babuchowskiego udział wezmą: Adam Bugała - Starszy Specjalista ds. rynku mleka i przetworów mlecznych FAMMU/FAPA, Jakub Borowski - Główny Ekonomista banku Credit Agricole, Piotr Szajner – Adiunkt, Kierownik Zakładu Badań Rynkowych, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, Attilio Zanetti - Wiceprezydent Europejskiego Stowarzyszenia Mleczarskiego (EDA), Dyrektor Zarządzający Zanetti S.p.A., Grzegorz Grzeszkowiak – Prezes Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu oraz Grzegorz Gańko – Prezes OSM w Sierpcu, Członek Zarządu Polskiej Izby Mleka.
11 września godz. 12.15-13.15 „Europejskie mleczarstwo po zakończeniu systemu kwotowania”
Moderator: Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka, Organizator FSM
Uczestnicy panelu: Jerzy Bogdan Plewa – Dyrektor Generalny Komisji Europejskiej w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Michel Nalet - Prezydent Europejskiego Stowarzyszenia Mleczarskiego (EDA), Marek Sawicki -Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Edmund Borawski, Prezes Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, Prezes Polskiej Izby Mleka, Poseł na Sejm RP, Czesław Siekierski, Poseł do Parlamentu Europejskiego, Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi PE, Zbigniew Kalinowski, Prezes OSM w Piątnicy, Wiceprezes Polskiej Izby Mleka
11 września godz. 15.25-16.00 „Strategie rozwoju branży mleczarskiej w Polsce i na świecie”
Moderator:
Piotr Szajner, Adiunkt, Kierownik Zakładu Badań Rynkowych, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB
Uczestnicy panelu: Ludwig Börger- Dyrektor Oddziału Mlecznego Niemieckiego Stowarzyszenia Farmerów (DBV), Prezes QM-Milch, Francis Reid - Menadżer ds. Polityki i Wsparcia - Europa, Rosja, Bliski
Wschód i Afryka, Fonterra, Joanna Nowak - Ekspert Polskiej Izby Mleka, o.o.
Forum będzie platformą do wymiany informacji oraz miejscem podejmowania strategicznych dla branży decyzji. Kongres jak co roku zgromadzi ponad 200 osób, prezesów i przewodniczących rad nadzorczych spółdzielni mleczarskich oraz szefów firm pracujących na rzecz branży mleczarskiej. Konferencję zakończy gala wręczenia nagród FSM 2015, która odbędzie się w piątek w godzinach 19.30 - 20.30 w Sali Wigry. Bezpośrednio po gali przewidziano uroczystą kolację w Restauracji Kolumnowej.