Wielkopolska Izba Rolnicza z okazji Świąt Bożego Narodzenia przygotowała świąteczne upominki dla kilkudziesięciu przedstawicieli instytucji działających w otoczeniu rolnictwa, z którymi na co dzień współpracujemy przy realizacji różnego rodzaju działań. Dzięki uprzejmości wielkopolskich producentów zebraliśmy lokalne produkty, które na pewno wykorzystane zostaną w przygotowywaniu świątecznych potraw. W tradycyjnym jutowym worze znalazły się min. kiszone ogórki, pieczarki w kwaśnej zalewie, zakwas buraczany, pasztet z kaczki, karpik z przygodzickich stawów w zalewie słodko kwaśnej oraz sok z pomidorów gruntowych i soja nonGMO. Do tego orzechy laskowe, domowe pierniczki i wino gronowe. Więcej na temat samych upominków oraz ich pochodzenia można przeczytać tutaj
Świąteczne zestawy wraz z życzeniami w przedświątecznym czasie przekazane zostały przedstawicielom instytucji działających w obszarze rolnictwa. W ten sposób chcemy podziękować za współpracę w mijającym roku ale również zwrócić uwagę na lokalne produkty i na potrzebę propagowania tzw. patriotyzmu konsumenckiego.
Nasza inicjatywa spotkała się z miłym przyjęciem ze strony obdarowanych, którzy dziękowali za pamięć, życzenia i za oryginalny prezent. Nam było bardzo miło w tym przedświątecznym czasie spotkać się i w imieniu samorządu rolniczego przekazać serdeczne życzenia na Święta i Nowy Rok. Poniżej zamieszczamy kilka zdjęć, z tych ważnych dla nas chwil:
Zbigniew Stajkowski Wiceprezes WIR wręczył upominek Jego Ekscelecji Arcybiskupowi Wojciechowi Polakowi Prymasowi Polski, który w podziękowaniu przekazał publikację zawierającą zbiór homilii i kazań wygłoszonych przez Księdza Prymasa.
Upominek w podziękowaniu za pomoc w organizacji tegorocznego Święta Dziękczynienia oraz obchodów przyszłorocznego Jubileuszu 125 lecia izb rolniczych na ziemiach polskich otrzymał Starosta Gnieźnieński Piotr Gruszczyński.
Dyrektor WIR Grzegorz Wysocki wręczył upominek profesorowi Robertowi Kmiecikowi, który jest autorem opracowania pt. Stulecie Wielkopolskiej Izby Rolniczej jako organizacji samorządu gospodarczego. Publikacja ukaże się w przyszłym roku w związku z obchodem Jubileuszu 125 lecia izb rolniczych.
Wręczenie upominku Andrzejowi Kabacińskiemu – Dyrektorowi Zespołu Szkół Przyrodniczych w Poznaniu w podziękowaniu za 25 lat gościny WIR w murach Szkoły.
Otrzymaliśmy wiele podziękowań i słów uznania, wśród nich:
„jeszcze ciepłe” wydawnictwo pt. „Przepisy gospodyni”. Publikacja zawiera wybrane przepisy na przystawki, zupy i dania główne, pochodzące z czasopisma „Gospodyni” z lat 1957–2020. To 140 przepisów i ponad 60 lat kulinarnych doświadczeń zamkniętych na 160 stronach, okraszonych cudownymi zdjęciami. Serdecznie dziękujemy!
Piękne słowa podziękowania nadesłał natomiast Pan Jarosław Wieczorek przedstawiciel ECOLAB SP. Z O.O.
Pięknie dziękuję za wspaniałą paczkę świąteczną.
Jesteśmy z żoną pod ogromnym wrażeniem obfitości i oryginalności prezentów.
To doskonała promocja regionalnej produkcji rolnej.
Pomysł ze wszech miar trafiony. Gratuluję pomysłu i jakości wykonania.
Będziemy Was wspierać i reklamować oczywiście.
Odwzajemniamy się, życząc ciepłych i radosnych Świąt!
Jest nam niezmiernie miło, że nasza inicjatywa została tak dobrze przyjęta. Wszystkim, którzy wsparli nasze działania w 2020 roku serdecznie dziękujemy!