Począwszy od sezonu uprawowego 2017 r., w związku z wejściem w życie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 kwietnia 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms), ulegają zmianie zasady wysyłki ziemniaków z Polski do innych państw członkowskich Unii Europejskiej.
Wykorzystując fakt, że w ostatnich latach w istotny sposób udało się ograniczyć występowanie bakterii Cms w naszym kraju, zwłaszcza w profesjonalnych gospodarstwach towarowych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło z inicjatywą rewizji dotychczasowych zasad wysyłki ziemniaków z Polski na rynki innych państw członkowskich. Propozycje Polski były dyskutowane na forum UE, zarówno z przedstawicielami Komisji Europejskiej, jak i pozostałych państw członkowskich. Ostatecznie, w wyniku przeprowadzonych negocjacji, osiągnięto akceptację dla szeregu uproszczeń dotychczasowych zasad wysyłki polskich ziemniaków do krajów unijnych.
W związku z powyższym, wskazane wyżej rozporządzenie wprowadza następujące ułatwienia w wysyłce ziemniaków:
- możliwość wysyłania bulw ziemniaków bez konieczności ich badania, jeżeli pochodzą one z gospodarstwa uznanego przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa za miejsce produkcji wolne od bakterii Cms;
- w przypadku wysyłki ziemniaków do innych państw członkowskich na dotychczasowych zasadach, pobieranie do badań na obecność bakterii Cms prób o wielkości 200, a nie jak do tej pory 400 bulw z każdych 25 t, co dwukrotnie ograniczy koszty takich badań;
- odstąpienie od obowiązku plombowania środka transportu, którym wysyłane są z Polski ziemniaki.
Gospodarstwa, które już dzisiaj spełniają wymagania konieczne dla uzyskania statusu miejsca produkcji wolnego od bakterii Cms (wysadzanie jedynie bulw ziemniaka o potwierdzonej urzędowymi badaniami zdrowotności, przestrzeganie określonych w rozporządzeniu zasad higieny fitosanitarnej), powinny ubiegać się o jego uzyskanie. W celu uznania miejsca produkcji za wolne od bakterii Cms będą mogły bowiem zostać wykorzystane dane będące w posiadaniu Inspekcji, dotyczące działań podejmowanych przez producentów rolnych w poprzednich sezonach uprawowych.
Jednocześnie należy przypomnieć, że jedynie stałe podnoszenie standardów fitosanitarnych w produkcji przez wszystkich producentów pozwoli na dalsze ograniczenie występowania bakterii Cms, co z kolei pozwoli w przyszłości na całkowite zniesienie dodatkowych wymagań obowiązujących przy wysyłce polskich ziemniaków. Szczególnie istotna jest tu dbałość o zdrowotność materiału wykorzystywanego do nasadzeń, której gwarancję dają jedynie sadzeniaki ziemniaka zaopatrzone w paszport roślin lub bulwy ziemniaka z tzw. „samozaopatrzenia”, poddane urzędowym badaniom na obecność bakterii Cms.
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/