Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wrócił się z pismem do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o podjęcie stosownych działań pomocowych dla rolników - producentów warzyw zaopatrujący dotychczasowy sektor gastronomii w Polsce. Podobne wnioski składaliśmy wielokrotnie, od początku pandemii jako Wielkopolska Izba Rolnicza, dostrzegając ten problem.
W odpowiedzi MRiRW poinformowało o stałym monitoringu rynku i wnikliwej analizie informacji zbieranych od producentów, konsumentów i przedsiębiorców. Jednocześnie przypomina,że w celu przeciwdziałania skutkom pandemii COVID-19 w Polsce wprowadzono m.in. przepisy ograniczające funkcjonowanie sektora HoReCA (tj. lokali gastronomicznych, restauracji, stołówek czy hoteli), który jest istotnym odbiorcom produktów rolno-żywnościowych.
Producentom warzyw, resort rolnictwa proponuje wsparcie na takich samych zasadach jak otrzymali wszyscy przedsiębiorcy tj. dopłaty do oprocentowania kredytów obrotowych odnawialnych lub nieodnawialnych zgodnie z ustawą z dnia 19 czerwca 2020 r. o łagodzeniu skutków covid-19).
Z pisma przesłanego do KRIR wynika, że podaż owoców i warzyw ze strony rodzimych producentów jest rozdrobniona, a indywidualni producenci jako dostawcy niedużych partii towaru nie mają odpowiedniej siły przetargowej. Wg Ministerstwa w obecnej sytuacji konieczne jest wzmocnienie przez producentów owoców i warzyw swojej pozycji rynkowej poprzez wzrost koncentracji podaży, planowanie produkcji i dostosowywanie jej do popytu, a także skracanie łańcucha dostaw.
MRiRW zachęca producentów owoców i warzyw do zrzeszania się w organizacje producentów, które w świetle unijnych przepisów mają większe możliwości wpływania na rynek i sytuację gospodarstw. Zrzeszeni producenci mogą otrzymywać wsparcie finansowe poprzez programy operacyjne organizacji producentów, których są członkami. Z przepisów PE wynika,że wyłącznie organizacje producentów owoców i warzyw, jako jednostki odpowiedzialne za skuteczne równoważenie relacji popytowo-podażowych na rynkach poszczególnych produktów sektora owoców i warzyw, mają możliwość zastosowania działań z zakresu zarządzania kryzysowego oraz zapobiegania kryzysom, korzystając jednocześnie ze wsparcia finansowego na ich realizację.
Wg. Ministra Rolnictwa polscy producenci owoców i warzyw zrzeszeni w organizacjach producentów posiadają niezbędne narzędzia pozwalające na skuteczne ograniczenie niekorzystnego wpływu kryzysu na ich sytuację.
Pełna treść pisma dostępna jest tutaj
Kontakt z autorem: wirgni@wir.org.pl
Opracowanie: Wioletta Melcer
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/