Bazary i targowiska od lat tworzą tkankę miejską oraz są miejscem, gdzie drobni przedsiębiorcy oraz rolnicy mogą oferować bezpośrednio swoje produkty klientom. W dobie rozwoju i koncentracji sieci detalicznych to jest jedyny taki kanał, który jest dostępny dla mniejszych producentów rolnych, producentów żywności ekologicznej, rolników przetwarzających swoje produkty. Jest to miejsce, gdzie z powodzeniem może się realizować koncepcja rolniczego handlu detalicznego mocno wspierana na terenie całej Unii Europejskiej. Niestety pandemia, która ogarnęła cały Świat spowodowała również utrudnienia w funkcjonowaniu tej infrastruktury handlowej.

Foto: Lena Lindell z Pixabay
W związku z sytuacją epidemiologiczną w Polsce, związaną z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 (koronawirusa), Dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu podjął decyzję o zamknięciu targowisk i bazarów na terenie województwa wielkopolskiego, tam gdzie prowadzona jest sprzedaż z punktów otwartych (stragany, kramy na wolnej przestrzeni). Zakaz handlu nie dotyczył jedynie obiektów o infrastrukturze zamkniętej, tj. budynków stałych zlokalizowanych na targowiskach. Decyzja miała wejść w życie 28 marca br.
O utrzymanie handlu na targowiskach zaapelował do polskich samorządowców Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Jan Krzysztof Ardanowski. Zwrócił uwagę, że targowiska i bazary to miejsca pracy wielu osób i ich rodzin. To tam konsumenci mają możliwość zakupu dobrej polskiej żywności i tam docierają produkty od rolników, którzy mają ograniczony dziś zbyt z powodu zamknięcia barów, restauracji czy stołówek.

Foto Squirrel_photos z Pixabay
W dniu 25 marca br. Główny Inspektor Sanitarny wydał nowe zalecenia dla osób handlujących na ryneczkach i bazarach a wcześniejszy zakaz handlu na targowiskach został cofnięty. W Wielkopolsce rynki i targowiska będą nadal otwarte. Jednak w celu zapobieżenia zagrożeniu jakim jest ryzyko zakażenia COVID-19 w tych miejscach, Główny Inspektorat Sanitarny zaleca zarządcom targowisk stosowanie w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych. W związku z tym należy:
- stosować właściwą higienę rąk,
- stosować higienę kaszlu i oddychania,
- stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością,
- ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego,
- zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra).
Możliwe jest również zorganizowanie dowozu towaru do klientów – w miarę możliwości kadrowych czy transportowych. Szczegółowe zalecenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego można znaleźć na stronie internetowej GIS. [ Przejdź do strony ]
nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności!
Należy pamiętać również o tym, że na bazarach i targowiskach wprowadzono dodatkowe ograniczenia. Tylko 3 osoby mogą się znajdować przy jednym straganie.
W tych trudnych czasach warto rozważyć możliwość sprzedaży produktów rolnych przez internet, gdyż zakupy on-line z dostawą do domu preferuje coraz szersza grupa konsumentów. Jest to rozwiązanie szczególnie korzystne dla rolników zbywających swoje produkty rolne w ramach sprzedaży bezpośredniej lub rolniczego handlu detalicznego. Z tego sposobu sprzedaży korzysta już duża grupa rolników indywidualnych oraz rolnicy zrzeszeni w grupach producentów rolnych. Ten rodzaj sprzedaży prowadzi Grupa Producentów Warzyw Chrobry z Kłecka, która uruchomiła sklep internetowy pod adresem: [ www.dobrodzieje.com.pl/sklep.html ].

Rolnicy zrzeszeni w tej grupie specjalizują się w profesjonalnej uprawie ogórka, dyni, buraczków i papryki. Rozbudowali i wyposażyli swój obiekt tak, że jest dzisiaj profesjonalną przetwórnią warzyw. W roku 2018 rozpoczęli produkcję przetworów warzywnych pod wspólną marką DOBRODZIEJE. Sprzedawane produkty są naturalne i charakteryzują się wysoką jakością.
Czesława Klonowska
Źródło Wielkopolska Izba Rolnicza http://www.wir.org.pl/