„Technika i technologia w przemyśle mleczarskim” to międzynarodowe sympozjum naukowe, w którym uczestniczył Łukasz Hołubowski, prezes Agencji Rynku Rolnego. XXIV konferencja rozpoczęła się 8 czerwca i potrwa do 10. Jej organizatorem jest Wydział Nauki o Żywieniu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Prezes ARR wziął udział w debacie otwierającej sympozjum. W swoim wystąpieniu podkreślił: „Polska jest wymieniana w gronie liderów mleczarstwa w Unii Europejskiej. Teraz pozostaje przekuć to w sukces, a sukces ten jest możliwy do osiągnięcia poprzez integrację nauki z przemysłem. Branża mleczarska potrzebuje większej współpracy pomiędzy producentami mleka a przetwórcami”. Wspomniał o zapotrzebowaniu na żywność zasobną w składniki odżywcze wynikającym z uwarunkowań demograficznych oraz zdrowotnych. „Mleko, a szczególnie serwatka, jest bogate w białka i dobroczynne bakterie. To dzięki naukowcom i ich działaniom przetwórcy będą mogli uruchomić innowacyjne linie produkcyjne” – zaznaczył Łukasz Hołubowski. Prezes ARR przedstawił sytuację na rynku mleka w Polsce. Omówił też działania interwencyjne w sektorze mleczarskim, które prowadzi Agencja Rynku Rolnego.
Konferencja jest miejscem wymiany doświadczeń pomiędzy naukowcami a technologami zajmującymi się mleczarstwem. Tematyka referatów i dyskusji oscyluje wokół bioaktywnych składników mleka, możliwości ich wykorzystania oraz roli w promocji artykułów mleczarskich. O jakości produktów mleczarskich w świetle wymagań prawa chińskiego mówił prof. Zhennai Yang z Beijing Technology and Business University. Organizację sympozjum dofinansowano z Funduszu Promocji Mleka.
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/