Koniec tradycji wigilijnego karpia?

Informacje Prasowe

Koniec tradycji wigilijnego karpia?Tegoroczne odłowy karpia będą nawet o 35-40 proc. mniejsze niż w ubiegłym roku. To zła wiadomość dla smakoszy tej wigilijnej ryby. W praktyce oznacza to, że konsumenci zapłacą od 10 do 15 proc. więcej niż rok temu. Tak duży wzrost cen wynika m.in. z braku kroczków do zarybienia stawów wiosną oraz niesprzyjających warunków pogodowych. - Produkcja karpia w Polsce nie należy do najłatwiejszych. Zmiana prawa [więcej...]

Karp na Wigilijnym Stole

Aktualności Rolnicze

Karp na Wigilijnym StoleJesteśmy w okresie oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Już niedługo usiądziemy z bliskimi przy Wigilijnym stole, na którym zgodnie ze zwyczajem pojawi się dużo różnorodnych potraw, mającym nam zapewnić zdrowie, pomyślność i obfite zbiory w nadchodzącym roku. Mimo, że obecnie nie obowiązuje już post podczas Wigilii, to nie wyobrażamy jej sobie bez ryb, a w szczególności dań z karpia.   Podczas [więcej...]

Czy zabraknie karpia na święta?

Aktualności Rolnicze

Czy zabraknie karpia na święta?Hodowla karpia w Polsce ma wielowiekową tradycję. Największą ilość karpia hoduje się w województwie lubelskim, wielkopolskim i opolskim. Tegoroczne odłowy, które znajdują się na półmetku nie napawają jednak optymizmem ani hodowców ryb, ani konsumentów, u których karp króluje na świątecznym stole.   Prezes Związku Producentów Ryb Pan Marek Trzcieliński, a zarazem [więcej...]

Nie należy pozbawiać hodowców ryb karpiowatych rekompensat wodno-środowiskowych

Aktualności Rolnicze

Nie należy pozbawiać hodowców ryb karpiowatych rekompensat wodno-środowiskowych Zarząd KRIR w dniu 3 marca 2017 r. zwrócił się do Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, do wiadomości Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w związku z informacjami o możliwości realokacji środków w wys. 92 mln euro z Priorytetu II Działanie 2.5 Akwakultura świadcząca usługi środowiskowe na Priorytet I Zaprzestanie działalności połowowej dla rybaków morskich. Samorząd rolniczy wyraził [więcej...]

Historyczny odłów karpia w podkrakowskim Tyńcu

Aktualności Rolnicze

Historyczny odłów karpia w podkrakowskim Tyńcu 800 lat po założeniu w Polsce pierwszych stawów hodowlanych odłów w podkrakowskim Tyńcu został wzbogacony o historyczną stylizacje oraz transport żywej ryby w drewnianych beczkach i na mchu. Celem jest zwrócenie uwagi na wielowiekową tradycję hodowli w naturalnych warunkach i walory naszej narodowej ryby. Ekstensywna hodowla stanowi unikalną gwarancje jakości. 3-letni karp odławiany w polskich gospodarstwach [więcej...]

Podsumowanie mijającego tygodnia

Aktualności Rolnicze

Podsumowanie mijającego tygodnia  Jakie wiadomości zaskoczyły, jakie ucieszyły, a jakie rozczarowały rolników w tygodniu od 15 do 19 grudnia 2014? Sprawdźmy! WODNY TRANSPORT ZBOŻOWY Już w następnym roku ruszy wodny eksport zbóż. W tym sezonie na rynku pozostanie spora nadwyżka plonów, bowiem niskie zużycie krajowe, jak również obfite tegoroczne plony dają łącznie taką ilość, której nie da się w stu [więcej...]

Szczaw, mirabelki i karp z Przygodzic na tegorocznych Smakach Regionów

Aktualności Rolnicze

Szczaw, mirabelki i karp z Przygodzic na tegorocznych Smakach RegionówW niedziele przedpołudnie, 20 września, scena kulinarna na poznańskich Targach Smaki Regionów należała do Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Rozdrażew, które wspólnie z Prezesem Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotrem Walkowskim oraz Witoldem Wróblem, Członkiem Polskiej Akademii Smaku, poprowadziły pokaz kulinarny pod hasłem „Szczaw i mirabelki w królewskim karpia towarzystwie”.   W [więcej...]

Święta w wersji light - Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię

Informacje Prasowe

Święta w wersji light  - Zdrowe i dietetyczne potrawy na Wigilię Z czym kojarzą się nam Święta Bożego Narodzenia? Z kolorową choinką, pięknymi dekoracjami, a przede wszystkim zapachem smacznych potraw. Na wigilijne pyszności czekamy cały rok. Niestety staropolskie potrawy to prawdziwe bomby kaloryczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby świąteczne dania przygotować w nowej, dietetycznej formie. Przyjęło się, że w Wigilię serwujemy dwanaście dań, czyli tyle ilu było Apostołów [więcej...]

Polska największym producentem karpia w UE

Aktualności Rolnicze

Polska największym producentem karpia w UEPolska jest, obok Czech, największym producentem karpia w Unii Europejskiej. Znaczące ilości produkują jeszcze Niemcy, Węgry i Litwa. Roczna produkcja karpia handlowego w Polsce waha się w granicach 15-23 tys. ton i praktycznie w całości przeznaczona jest na rynek krajowy. Z danych Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie wynika, że w 2013 roku w Polsce wyprodukowaliśmy 18,8 tys. ton karpia, tj. ok. 1 tys. ton więcej [więcej...]

ŚWIĘTO KARPIA W OSIECZNICY

Aktualności Rolnicze

ŚWIĘTO KARPIA W OSIECZNICYW dniu 10 sierpnia 2013 na boisku sportowym w Osiecznicy k/Krosna Odrzańskiego odbyło się VI Święto Karpia. Organizatorzy i sponsorzy to: Krośnieńsko-Gubińska Grupa Rybacka, Lokalna Grupa Działania „Zielone Światło”, Gospodarstwa Rybackie Ziemi Krośnieńskiej, Sołectwo Osiecznica, Stowarzyszenie Kobiet w Osiecznicy, Klub Sportowy „Tramp-Karp” Osiecznica, OSP Osiecznica, Zespół Edukacyjny w Osiecznicy, [więcej...]

VII ŚWIĘTO KARPIA W OSIECZNICY

Aktualności Rolnicze

VII ŚWIĘTO KARPIA W OSIECZNICYW dniu 9 sierpnia 2014  na boisku sportowym w Osiecznicy k /Krosna Odrzańskiego odbyło się VII Święto Karpia. Organizatorzy i sponsorzy to: -Krośnieńsko –Gubińska Grupa Rybacka; -Gospodarstwa Rybackie z terenu Powiatu  Krośnieńskiego; -Lokalna Grupa Działania  Zielone Światło; -Sołectwo Osiecznica; -Klub Sportowy „ Tramp –Karp „ Osiecznica; -OSP Osiecznica; -Stowarzyszenie Kobiet; -Zespół [więcej...]

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »