W dniu 17 lipca 2021 w miejscowości Michalcza gm. Kłecko (powiat gnieźnieński) miała miejsce kolejna odsłona ogórkobrania. Wielkopolska Izba Rolnicza wspólnie z redakcją Warzywa i Owoce Miękkie, Gospodarstwem Państwa Izabeli i Zbigniewa Stajkowskich oraz przy wsparciu grupy „Chrobry” z Kłecka zorganizowała spotkanie skierowane głównie dla rolników i producentów ogórków. Do udziału w wydarzeniu zaproszeni zostali plantatorzy ogórków z całej Wielkopolski, firmy zajmujące się wspomaganiem produkcji warzyw, Koła Gospodyń Wiejskich i okoliczni mieszkańcy.
Główna atrakcją ogórkobrania było zwiedzanie plantacji ogórków oraz pokaz prac polowych. Pokazowe plantacje udostępnili wieloletni plantatorzy ogórków Państwo Izabela i Zbigniew Stajkowscy. Prezentacji plantacji dokonali przedstawiciele firm specjalizujących się w hodowli ogórka Na poletkach prezentowano sporą kolekcję odmian ze szczególnym naciskiem na tzw. odmiany partenokarpiczne, które nadają się do produkcji przyspieszonej. Zaprezentowano odmiany najlepsze do długotrwałego i krótkotrwałego kiszenia, jak i odmiany z przeznaczeniem na tzw. ogórka konserwowego. Zainteresowani mogli porównać poszczególne odmiany ogórków, zobaczyć jak rosną, jak wygląda ich zdrowotność, a także skosztować i ocenić walory smakowe świeżo zerwanych ogórków. Wśród pokazów polowych największym zainteresowaniem cieszył się pokaz zbioru ogórków za pomocą „samolotu”.
W drugiej części ogórkobrania odbyła się konferencja, podczas której przestawione zostały informacje z zakresu kompleksowej ochrony roślin, nawożenia, nawadniania, a także sposobach i zaletach uprawy na foliach biodegradowalnych, agrowłókninach, jak i w samym gruncie. Te informacje przekazali plantatorom ogórków przedstawiciele specjalistycznych firm zajmujących się tymi zagadnieniami. Bardzo Ciekawy wykład o uprawie polowej ogórków, jej zaletach problemach i trudnościach, przedstawiła pani dr Urszula Kłosińska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Swoje stoiska przygotowały firmy, które specjalizują się w hodowli ogórka oraz w całej infrastrukturze związanej z jego produkcją, od uprawy, pielęgnacji, nawożenia, nawadniania po ochronę. Przedstawiciele firm służyli poradami i najnowszymi informacjami w dziedzinie uprawy ogórka.
Na uczestników wydarzenia czekały również degustacje potraw z wykorzystaniem ogórków, które przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia w ramach konkursu kulinarnego zorganizowanego w ramach operacji pn. „Nasze regionalne bogactwo na stoły! OGÓREK”. Więcej informacji na ten temat w oddzielnej relacji.
Kierujemy serdecznie podziękowania dla Redakcji Warzywa i Owoce Miękkie, Państwa Izabeli i Zbigniewa Stajkowskich oraz dla Grupy Producentów „Chrobry” za pomoc w organizacji ogórkowego święta.
M. Ceglarek
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/