Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Research Institute of Agricultural Economics (Agrárgazdasági Kutató Intézet - AKI) w Budapeszcie przygotował obszerne studium porównawcze sektorów żywnościowych Polski i Węgier. Głównym celem prowadzonych prac było wskazanie wiodących procesów decydujących o przemianach strukturalnych w rolnictwie obydwu krajów, porównanie doświadczeń z okresu dostosowań gospodarki żywnościowej do konkurencji na jednolitym rynku europejskim oraz próba wyciągnięcia wniosków na potrzeby kształtowania przyszłej polityki rozwoju wsi i rolnictwa.
W opracowaniu poszczególnych zagadnień badawczych, z ramienia Instytutu udział wzięli: mgr Anna Bugała, dr inż. Paweł Chmieliński, dr inż. Zbigniew Floriańczyk, dr inż. Mariusz Hamulczuk, mgr inż. Krzysztof Hryszko, dr inż. Bożena Karwat-Woźniak, mgr Cezary Klimkowski, dr inż. Robert Mroczek, dr Bożena Nosecka, dr inż. Joanna Pawłowska-Tyszko, mgr Danuta Rycombel, dr inż. Piotr Szajner, dr Iwona Szczepaniak, dr inż. Adam Wasilewski, dr Barbara Wieliczko, dr Marek Wigier. Prace zespołu ze strony IERiGŻ-PIB koordynował dr inż. P. Chmieliński.
Wydawcą książki jest AKI, a wstępem opatrzyli ją dr István Kapronczai oraz prof. Andrzej Kowalski.
Publikacja dostępna jest w wersji elektronicznej w zakładce: Poza serią działu Nowości wydawnicze:
Źródło
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
http://www.ierigz.waw.pl/