W Starym Brześciu w województwie kujawsko-pomorskim w sobotę odbył się II etap kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. Bitwa Regionów. Wzięła w nim udział sekretarz stanu Anna Gembicka. Zwycięzca tego etapu konkursu weźmie udział w finale Bitwy.
Wyniki eliminacji
Laureatami wojewódzkiego etapu konkursu Bitwa Regionów w Starym Brześciu zostały następujące koła z województwa kujawsko-pomorskiego:
- I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ziemi Starotoruńskiej w Przysieku z potrawą: Gęsina w sosie śliwkowo-cebulowo-miodowym, kluseczki, buraczki;
- II miejsce – Koło Kobiet Rachcin z potrawą: Policzki wieprzowe na musie mirabelkowym;
- III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Anieliny z potrawą: Berce z Dynią;
- wyróżnienie – Klub Gospodyń Wyjątkowych w Skrzynkach z potrawą: Wyjątkowy Kociołek Rozmaitości z Jeziora i Lasu;
- wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich Brzozie z potrawą: Kaczka z wiejskiej zagrody nadziewana sianem.
O wydarzeniu
Eliminacje odbyły się na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu. Wzięło w nich udział 19 kół z województwa kujawsko-pomorskiego. Ze zwycięzcą tego etapu zobaczymy się w finale.
Konkurs rozpoczął się od symbolicznego wystrzału z armaty Włocławskiego Kurkowego Bractwa Strzeleckiego. Na gości czekały występy artystyczne i wiele atrakcji dla dzieci.
Prelekcję pt. Zioła dla zdrowia Polaków zorganizował Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich – Państwowy Instytut Badawczy.
Zdjęcia (7)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/