Artykuł o Tematyce Ekologicznej Stanowisko Stowarzyszenia Rolników i Konsumentów Kukiz’15 w sprawie projektu ustawy o zmianie ustawy o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych oraz niektórych innych ustaw.

logo 1W procedowanym obecnie przez Sejm projekcie ustawy znajduje się m. in. przepis:

„Art. 49a. 1. Ustanawia się terytorium Rzeczypospolitej Polskiej strefą wolną od GMO, z zastrzeżeniem (!!!) ust. 2.
2. Uprawę GMO prowadzi się (!) wyłącznie w strefie wskazanej do jej prowadzenia na określonym obszarze położonym na terenie gminy, zwanej dalej „strefą wskazaną do prowadzenia upraw GMO”…”

Wspomniany projekt przeczy obietnicom Prawa i Sprawiedliwości, które – w osobie Pana Ministra, profesora Jana Szyszki (organ odpowiedzialny za opracowanie projektu – Ministerstwo Środowiska) – niejednokrotnie deklarowało wprowadzenie bezwarunkowego zakazu upraw GMO na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Projekt powyższej ustawy jest niezgodny z Ramowym Stanowiskiem Rządu RP, które mówi, że Polska ma być krajem wolnym od GMO. Narusza Konstytucję RP, ponieważ zezwala na niszczenie środowiska oraz na narażanie na szwank zdrowia Obywateli RP, a także narusza zasadę własności rolnej.
W związku z powyższym domagamy się od Pani Premier, Ministrów, Posłów oraz Senatorów:

Wprowadzenia w proponowanej ustawie przepisu zakazującego prowadzenia upraw GMO na obszarach bliższych niż 100 km od obszarów chronionych, 70 km od siedlisk pszczół, gospodarstw ekologicznych i innych, które nie chcą stosować technologii GMO.
Uzupełnienia ustawowego określenia GMO o organizmy uzyskiwane nowymi technikami hodowlanymi (New Breeding Techniques – NBT), aby te nowe techniki objąć prawnymi ograniczeniami i kontrolą.

Aby Rząd i partia PiS wypełniły swe zobowiązania dane wyborcom w sprawie bezwarunkowego zakazu upraw GMO.

logo 1