Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski oraz sekretarze stanu Jacek Czerniak oraz Michał Kołodziejczak spotkali się 24 stycznia z przedstawicielami sektora producentów trzody chlewnej oraz prezesem Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktorem Szmulewiczem, aby omówić bieżącą sytuację na rynku mięsa oraz rozmawiać na temat minimalizowania ryzyka wystąpienia pryszczycy w Polsce.
Obecni na spotkaniu przedstawiciele producentów trzody chlewnej poruszyli kilka problemów związanych aktualną sytuacją na rynku wieprzowiny.
W szczególności wskazali na fakt wystąpienia pryszczycy na terytorium Niemiec i wynikającego z tego zagrożenia zarówno dla zdrowia zwierząt w Polsce, jak i dla polskiego rynku wieprzowiny. Zwrócili również uwagę na zwiększający się napływ żywych zwierząt oraz mięsa z terytorium Niemiec, które z uwagi na wystąpienie pryszczycy nie zostanie wyeksportowane do państw trzecich. Już teraz producenci świń doświadczają trudności w zbyciu świń do rzeźni na terenie Polski, co skutkuje koniecznością dłuższego utrzymywania zwierząt w gospodarstwach. Przedstawiciele producentów trzody chlewnej wskazali również na potrzebę zintensyfikowania monitoringu przemieszczania się zwierząt oraz rozważenie wprowadzenia zakazu przywozu mięsa z terytorium Niemiec.
Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski szczegółowo omówił sytuację epizootyczną w zakresie pryszczycy w Niemczech oraz warunki prawne w zakresie zapobiegania rozprzestrzenianiu się choroby po jej stwierdzeniu. Zaprzeczył, że państwa członkowskie UE zamykają swoje granice dla zwierząt i towarów z Niemiec w związku z wystąpieniem choroby, jednocześnie wskazał na ostrożne podejście podmiotów sektora produkcji świń i przeżuwaczy w niektórych państwach członkowskich do zakupu zwierząt i mięsa z Niemiec, do czasu wygaszenia ogniska pryszczycy.
Podjęte działania
Główny Lekarz Weterynarii poinformował też o działaniach podjętych w celu zminimalizowania zawleczenia wirusa pryszczycy do Polski. Uwzględniają one unijne regulacje dotyczące ochrony państw członkowskich przed chorobami zakaźnymi. Do tej pory wprowadzono:
- wzmocnione kontrole przesyłek zwierząt z Niemiec wjeżdżających na terytorium Polski. Od momentu wystąpienia choroby miały miejsce tylko trzy transporty zwierząt żywych do gospodarstw w Polsce i zostały objęte szczególną kontrolą;
- dezynfekcję pojazdów przewożących zwierzęta parzysto-kopytnena granicach z landem Brandenburgia, gdzie wystąpiło ognisko pryszczycy;
- dodatkowe środki kontroli oraz postawiono w stan gotowości służby weterynaryjne na całym terytorium kraju, w szczególności w zakładach i gospodarstwach, do których importowane są zwierzęta lub wołowina, wieprzowina czy baranina;
- dodatkowe kanały komunikacji z branżą hodowlaną i mięsną informujące o zagrożeniu i metodach ochrony przed wirusem;
- przegląd, uzupełnienie i aktualizację procedury i narzędzi związanych z wczesnym wykrywaniem choroby.
Zdjęcia (5)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/